3d-skrivare

Vi flyttar! Vår nya sida med faktabaserad optimism hittar du på warpnews.se

🩹 3D-printing direkt på organ revolutionerar medicinsk behandling och kontroll

Ny teknik som gör det möjligt att 3D-printa medicinsk utrustning direkt på organ som rör på sig, exempelvis lungor, har potential att revolutionera behandling och kontroll av skador.

🩹 3D-printing direkt på organ revolutionerar medicinsk behandling och kontroll

I  takt med att 3D-printrar blir allt mer avancerade har de gjort intåg på fler och fler arenor. Det inkluderar det medicinska området, där de används för ett flertal olika syften. Nu har ny teknik utvecklats som gör det möjligt att skriva ut medicinsk utrustning direkt på organ, inklusive organ som rör på sig, t.ex. ett hjärta eller en lunga.

Fördelarna med att kunna skriva ut med en 3D-printer på rörliga organ är flera. Dels gör tekniken det möjligt att skriva ut på plats och därmed få flexibel utrustning att anpassas direkt efter ytan den ska sitta på. Dels är det möjligt att genomföra behandlingen utan att behöva koppla in externa apparater för att sköta andning eller blodomlopp under tiden, så som är vanligt när det genomförs kirurgisk behandling av den sortens organ.

– Den större bilden bakom forskningen är att kombinera 3D-printande med kirurgiska robotar. I framtiden kan det göra att 3D-printern enbart är en del av ett större självstyrande system för medicinsk behandling. Det kommer kunna göra stor skillnad för exempelvis sjukdomar som covid-19, där risken för smittspridning är stor vid behandling, säger Michael McAlpine, professor vid University of Minnesota, till sajten EurekAlert.

För att komma runt problemen med att printa direkt på en yta som rör sig och ändrar form, används markörer för att följa med rörelserna, ungefär som motion tracking används i filmer för att kunna lägga på 3D-effekter som ska se naturliga ut. Därefter används en mjuk hydrogel för att skriva ut sensorn, vilket gör sensorn mjuk och följsam.

Tekniken har visat sig fungera både på konstgjorda ytor och på en djurlunga som blåsts upp av en maskin. Principen har därmed visat sig hålla även för levande vävnad, även om tester än så länge inte genomförts på levande organismer.


Vill du få en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gång i veckan? Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med säte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att världen kommer vara bättre om 15 år. En anledning till det tror vi är övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

När du blir medlem får du full tillgång till alla våra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela världen.

Du har loggat in på Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgång till Warp News
Välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Ditt konto är aktivt och du har full tillgång till allt innehåll.
Ditt konto är uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.