AI - Artificiell Intelligens

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

📝 AI gör det möjligt för förlamade att skriva med tankekraft

Forskare har nÀstan fördubblat hastigheten med vilken helt förlamade patienter kan kommunicera med omvÀrlden.

📝 AI gör det möjligt för förlamade att skriva med tankekraft

MĂ€nniskor som Ă€r ”inlĂ„sta”, det vill sĂ€ga helt förlamade pĂ„ grund av stroke eller neurologisk sjukdom, har svĂ„rt att kommunicera till och med enstaka meningar.

Elektroder implanterade i en del av hjÀrnan, som Àr involverade i rörelse, har gjort det möjligt för vissa förlamade patienter att flytta en markör och vÀlja bokstÀver pÄ skÀrmen med sina tankar. AnvÀndare har skrivit upp till 39 tecken per minut, men det Àr fortfarande ungefÀr tre gÄnger lÄngsammare Àn naturlig handskrift.

I de nya experimenten förestÀllde sig en patient, som Àr förlamad frÄn nacken och ner, i stÀllet att flytta armen för att skriva varje bokstav i alfabetet. Denna hjÀrnaktivitet hjÀlpte till att trÀna en datormodell, ett sÄ kallat neuralt nÀtverk. Modellen tolkade kommandona, spÄrade den avsedda banan för hans förestÀllda pennspets och skapade skapade bokstÀver.

SÄ smÄningom kunde datorn lÀsa upp patientens förestÀllda meningar med ungefÀr 95 procents noggrannhet med en hastighet av cirka 66 tecken per minut, rapporterade forskarlaget pÄ Ärsmötet för Society for Neuroscience.

Forskarna förvÀntar sig att hastigheten ökar med mer trÀning. NÀr de förfinar tekniken kommer de ocksÄ att anvÀnda sina neurala inspelningar för att bÀttre förstÄ hur hjÀrnan planerar och orkestrerar finmotoriska rörelser.

Patienten förestÀllde sig att skriva varje bokstav i alfabetet. Bild: Frank Willett

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.