HĂ€lsa

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

💊 AI har hittat en ny typ av antibiotika som fungerar mot mĂ„nga resistenta bakterier

Forskare vid MIT i USA har anvÀnt AI för att undersöka miljontals olika kemiska föreningar som kan fungera som antibiotika och resultatet Àr en lovande ny typ av antibiotika.

💊 AI har hittat en ny typ av antibiotika som fungerar mot mĂ„nga resistenta bakterier

Varje Är dör 33 000 mÀnniskor bara i EU i infektioner som orsakas av bakterier som Àr resistenta mot antibiotika. Att fÄ fram nya antibiotika har gÄtt trögt, men forskare frÄn MIT i USA kan ha gjort ett stort genombrott.

De har identifierat ett nytt antibiotiskt Ă€mne, Halicin, som i laboratorietester dödat mĂ„nga av de bakterietyper som idag Ă€r resistenta mot alla antibiotikakurer. Även i djurförsök har resistenta bakterier försvunnit nĂ€r forskarna satte in det nya Ă€mnet.

För att hitta nya antibiotika utvecklade forskarna en AI-algoritm som pÄ bara nÄgra dagar analyserade över hundra miljoner kemiska föreningar för att se vilka som visade tecken pÄ att kunna fungera som antibiotika. AI:n hittade 24 lovande Àmnen och forskarna kommer att gÄ vidare och testa flera andra av de mest lovande Àmnena.

De Àmnen som AI:n identifierade fungerar pÄ ett annat sÀtt Àn dagens antibiotika. Ju fler olika metoder vi har att vÀlja pÄ desto mindre blir risken att bakterierna kan bli resistenta mot alla typer av antibiotika.

NÀr forskarna testade Halicin mot E.coli-bakterier upptÀckte de ingen resistens efter 30 dagar. NÀr de gjorde samma test med den existerande antibiotikan Ciprofloxacin sÄ var bakterierna 200 gÄnger mer resistenta mot det efter 30 dagar.

Forskarna tÀnker nu söka samarbetspartners för att utveckla Halicin till ett riktigt lÀkemedel samtidigt som de testar de andra kandidaterna som AI:n hittade. Men det kanske allra intressantaste Àr att det hÀr tyder pÄ att AI kan anvÀndas för att ge förslag pÄ helt nya lÀkemedel inom alla möjliga omrÄden. Vi kan stÄ inför en revolution inom lÀkemedelsutvecklingen.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.