AI - Artificiell Intelligens

🔬 AI hjĂ€lper oss kartlĂ€gga hjĂ€rnan för att kunna bota hjĂ€rnsjukdomar

Forskare har anvÀnt AI för att skapa en molekylÀr karta av en mushjÀrna och det kan i förlÀngningen ge oss helt nya möjligheter att hitta behandlingar för exempelvis Alzheimers.

🔬 AI hjĂ€lper oss kartlĂ€gga hjĂ€rnan för att kunna bota hjĂ€rnsjukdomar

Forskare vid KTH och Karolinska Institutet har utvecklat en metod som kan ge oss en mycket bÀttre bild av hur hjÀrnan fungerar. Den kunskapen kan vi sedan förhoppningsvis anvÀnda för att hitta botemedel mot Alzheimers och andra hjÀrnsjukdomar.

Det nya med metoden Àr att forskarna anvÀnt maskininlÀrning för att fÄ fram en bÀttre bild av hur hjÀrnan fungerar.

AI-tekniken gör att forskare och lÀkare slipper försöka tolka bilder pÄ hjÀrnan sjÀlva. Problemet med det Àr att olika forskare kan tolka samma bild pÄ olika sÀtt. AI:n dÀremot tolkar alltid bilderna pÄ samma sÀtt och ger dÀrmed ett mer objektivt resultat.

Metoden har hittills testats pÄ möss och nu ska forskarna ta steget över till mÀnskliga studier. NÄgot som förhoppningsvis ska ge oss nya möjligheter att bota hjÀrnsjukdomar.

”Vi vet att olika typer av obalans i hjĂ€rnan kan leda till psykisk eller neurologisk sjukdom. I arbetet med att finna nya behandlingar Ă€r det dĂ€rför helt avgörande att först ha kunskap om de molekylĂ€ra skillnaderna i hjĂ€rnans omrĂ„den och hur dessa pĂ„verkar nervcellernas funktion”, sĂ€ger Konstantinos Meletis docent pĂ„ Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien.

LÀs mer om studien samt hur forskarna byggt en molekylÀr atlas av mushjÀrnan hÀr.

Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

❗ BLI PREMIUM-MEDLEM IDAG

NÀr du blir Premium-medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.