Hälsa

Vi flyttar! Vår nya sida med faktabaserad optimism hittar du på warpnews.se

❤ AI kan avlasta hjärtspecialister genom att automatiskt analysera EKG

Ett AI-system kan tolka EKG-mätningar och snabbt ge läkare information om vilka patienter som ligger i riskzonen.

❤ AI kan avlasta hjärtspecialister genom att automatiskt analysera EKG

AI-forskare i Sverige och hjärtspecialister Brasilien har samarbetat för att bygga ett AI-verktyg som kan tolka EKG och upptäcka sjukdomar som påverkar hjärtat. Verktyget kan idag diagnosticera hjärtflimmer och fem andra av de vanligaste EKG-avvikelserna.

AI-systemet har tränats på mer än 2 miljoner insamlade EKG:n som hjärtspecialister har diagnostiserat manuellt. Resultatet är ett system som kan ställa diagnoser på de sex avvikelserna lika bra som en hjärtspecialist.

Systemet är inte i bruk på sjukhus än, men när det blir färdigt kan det vara ett viktigt hjälpmedel för att avlasta hjärtspecialister. Något som framför allt är viktigt i låg- och medelinkomstländer som har få specialistläkare i förhållande till befolkningsmängden.

Forskarna ser också det här som ytterligare ett tecken på de möjligheter som finns för samarbete mellan AI-forskare och medicinare.

”Detta är det första resultatet av ett samarbete som vi byggt upp under de senaste två åren. Att våga satsa på den här typen av djupa samarbeten mellan forskare inom AI och forskare inom medicin tror jag väldigt mycket på för att framöver skapa ny kunskap som kan hjälpa oss människor till en bättre tillvaro”, säger Thomas Schön, professor i reglerteknik och forskare i maskininlärning/AI och den som ansvarar för den tekniska delen i studien.

Hela studien kan du läsa här.


Vill du få en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gång i veckan? Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med säte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att världen kommer vara bättre om 15 år. En anledning till det tror vi är övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

När du blir medlem får du full tillgång till alla våra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela världen.

Du har loggat in på Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgång till Warp News
Välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Ditt konto är aktivt och du har full tillgång till allt innehåll.
Ditt konto är uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.