HĂ€lsa

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🎗 AI kan identifiera bröstcancer lika bra som en röntgenlĂ€kare

Forskare har undersökt hur bra AI-algoritmer Àr pÄ att lÀsa mammografibilder och det visar sig att algoritmerna Àr lika bra som en genomsnittlig röntgenlÀkare.

🎗 AI kan identifiera bröstcancer lika bra som en röntgenlĂ€kare

VÀrldens röntgenlÀkare kan fÄ avlastning av AI-algoritmer visar en studie frÄn Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset. I varje fall nÀr det gÀller analyser av mammografibilder för att upptÀcka bröstcancer.

Forskare pÄ Karolinska jÀmförde tre AI-algoritmer med analyser frÄn röntgenlÀkare och kom fram till att den bÀsta algoritmen var lika bra som en genomsnittlig röntgenlÀkare.

Normalt ska en mammografibild granskas av tvÄ röntgenlÀkare. Forskarna ser nu en möjlighet att fÄ in en tredje granskare i form av en AI, vilket skulle kunna öka trÀffsÀkerheten Àn mer.

– Vi planerar en prospektiv klinisk studie för att se hur AI kan fungera som sjĂ€lvstĂ€ndig granskare av mammografier i den kliniska vardagen. Dels genom att agera som en tredje granskare, dels för att hjĂ€lpa till att vĂ€lja ut de kvinnor som ska erbjudas en kompletterande magnetkameraundersökning med mĂ„let att upptĂ€cka cancer tidigare, sĂ€ger Fredrik Strand, forskare vid institutionen för onkologi-patologi pĂ„ Karolinska Institutet.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.