Miljö

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🩑 AI kartlĂ€gger korallreven

Att kartlÀgga och bibehÄlla korallreven har blivit en allt mer akut uppgift. Men för att kunna genomföra rÀtt ÄtgÀrder pÄ rÀtt plats krÀvs noggrann analys av tillstÄndet. Detta sker vanligtvis genom att dykare fotograferar. Nu har arbetet automatiserats.

🩑 AI kartlĂ€gger korallreven

En av klimatförÀndringarnas effekter Àr att de höga temperaturerna riskerar att ta död pÄ havens korallrev. Dessa ekosystem Àr oerhört viktiga för livet i havet och pÄ land. De bidrar dessutom till skydd och skapar mat och arbetstillfÀllen för nÀrmare en miljard mÀnniskor, enligt FN.  

Ett projekt vid namn CORaiL, signerat Accenture, Intel och Sulubaaï Environmental Foundation, har sedan mars 2019 kartlagt reven utanför ön Pangatalan i Filippinerna. Genom att analysera 40 000 bilder har forskare kunnat fÄ en bra överblick av klimatförÀndringarnas konsekvenser i omrÄdet.

NedsÀnkta kameror fotar, och med hjÀlp av artificiell intelligens och "edge computing" kan bilderna omedelbart rÀknas, klassificeras och skickas upp till ett visuellt grÀnssnitt över vattenytan. DÀr kan data-drivna beslut fattas med betydligt större precision och hastighet.

NÀsta generation av projektet inbegriper sannolikt Àven neurala nÀtverk och infraröda kameror.

Teknikens samverkansmöjligheter gör att CORaiL-liknande lösningar blir relevanta för en rad andra omrÄden, bland annat för att kartlÀgga och analysera grödor i jordbruk, samt förebygga avskogning och tjuvjakt.    

LĂ€s mer om projektet hos Forbes.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.