AI - Artificiell Intelligens

Vi flyttar! Vår nya sida med faktabaserad optimism hittar du på warpnews.se

⚖ AI räknar på hur vi ska få rättvisare skatter

Genom att köra mängder med simuleringar ska en AI försöka hitta skattesystem som minimerar de ekonomiska orättvisorna.

⚖ AI räknar på hur vi ska få rättvisare skatter

Ekonomisk ojämlikhet är ett problem som fått mycket uppmärksamhet de senaste åren. Nu har forskare vid Salesforce använt AI för att försöka hitta ett sätt att minska de ekonomiska klyftorna.

Målet är att hitta ett skatte- och fördelningssystem som kombinerar högsta möjliga produktivitet med minsta möjliga ekonomiska ojämlikhet.

För att hitta det har forskarna byggt AI-systemet AI Economist som simulerar människor, AI-agenter. Dessa agenter samlar sedan resurser och bygger saker för att uppnå de mål som en fiktiv regering sätter upp. Vad dessa AI-agenter väljer att göra påverkas sedan av de skatte- och fördelningsregler som AI-systemet designar.

Forskarna har också kört verkliga skattesystem i simuleringen och jämfört dessa med vad AI Economist kommit på. Det visar sig att AI Economist bästa lösning hittills var 16 procent bättre än det bästa ”mänskliga” skattesystemet på att kombinera hög produktivitet och låg orättvisa.

Nu tänker forskarna också bygga ut AI Economist så att det kan köra fler agenter samtidigt och även lägga in agenter som kan simulera företag. Förhoppningen är att politiker ska kunna testa sina skattemodeller i en simulering och upptäcka problem där innan modellerna implementeras.

Vill du få en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gång i veckan? Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med säte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att världen kommer vara bättre om 15 år. En anledning till det tror vi är övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

När du blir medlem får du full tillgång till alla våra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela världen.

Du har loggat in på Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgång till Warp News
Välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Ditt konto är aktivt och du har full tillgång till allt innehåll.
Ditt konto är uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.