Natur

Vi flyttar! Vår nya sida med faktabaserad optimism hittar du på warpnews.se

🐟 AI-verktyg ska rädda valar från att kollidera med fartyg

Genom att skicka ut en varning till fartyg som färdas i områden där det finns valar ska antalet valar som dör i kollisioner minska.

🐟 AI-verktyg ska rädda valar från att kollidera med fartyg

Kollisioner med fartyg tar varje år livet av många valar, men AI-programmet Whale Safe ska kunna få ner antalet döda och skadade valar med enkla medel. Idén är att programmet ska kunna lista ut var det finns valar för tillfället så att fartygen i området kan sänka farten tillfälligt.

Lägre hastigheter kan få ner antalet valar som dör i fartygskollisioner med 80–90 procent. Att sänka hastigheten på en supertanker är dock inte gjort i en handvändning. Dessutom är tid pengar för rederierna, så att veta på förhand var och när man behöver sänka farten vore till stor hjälp.

Whale Safe plockar in data från akustiska bojar som lyssnar efter valar, observatörer som spanar efter valar, historiska data om valarnas migrationsmönster med mera. AI:n räknar sedan ut sannolikheten för att det ska finnas valar i ett visst område.

Förhoppningsvis kan detta rädda livet på många valar. En undersökning visade att 16 blåvalar, 18 knölvalar och 41 sillvalar dog i kollisioner med fartyg bara i ett område utanför Kaliforniens kust där det finns gott om både valar och fartyg. Med Whale Safe är hoppet att den siffran ska sjunka betydligt.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

När du blir medlem får du full tillgång till alla våra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela världen.

Du har loggat in på Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgång till Warp News
Välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Ditt konto är aktivt och du har full tillgång till allt innehåll.
Ditt konto är uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.