MĂ€nskliga framsteg

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

💙 Antalet svenskar som dör i hjĂ€rtinfarkt har minskat med 56% sedan 2002

Under samma period har antalet personer som fÄtt hjÀrtinfarkt minskat med 36%.

💙 Antalet svenskar som dör i hjĂ€rtinfarkt har minskat med 56% sedan 2002

En viktig anledning till att antalet svenskar som dör i hjÀrtinfarkt minskar Àr att allt fÀrre röker. Andra livsstilsförÀndringar kan ocksÄ spela in, förutom givetvis en effektivare behandling mot högt blodtryck och hög halt av blodfetter.

Det gÀller att fortsÀtta med ÄtgÀrder för att förbÀttra statistiken. Antalet individer med hjÀrtinfarkt under 2018 var totalt 24800 och 5800 av dessa hade dödlig utgÄng.

Proteinet troponin spelar en viktig roll i hjÀrtats funktion. Den kallas ibland för "heart attack protein", dÄ nivÄn analyseras i samband med misstÀnkt hjÀrtattack.

En studie utförd vid Imperial College London har nu funnit att en förhöjd nivÄ av troponin hos försökspersoner Àr en indikator pÄ ökad risk för tidig död.

Nu planerar man en klinisk studie för att se om  medicinsk behandling med blodfettssÀnkande lÀkemedel kan ha en positiv effekt pÄ personer med hög nivÄ troponin. Kunskap om hjÀrtinfarkter kanske dÀrmed fÄr ett bredare anvÀndningsomrÄde Àn man först trodde?

LĂ€s mer hos Socialstyrelsen och Medical News Today.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.