Energi

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

📉 AnvĂ€ndningen av kol minskar dramatiskt i Europa

Under 2019 minskade anvÀndningen av kol mycket kraftigt och var vÀsentligt lÀgre Àn under 2018.

📉 AnvĂ€ndningen av kol minskar dramatiskt i Europa

Under 2019 minskade anvÀndningen av kol mycket kraftigt och var vÀsentligt lÀgre Àn under 2018.

I Tyskland minskade anvÀndningen av brunkol med 22 procent medan stenkolsanvÀndningen minskade med hela 33 procent i jÀmförelse med 2018.

PÄ bara ett Är minskade Spanien anvÀndningen av kol med 33 procent och i Storbritannien var samtliga kolkraftverk helt avstÀngda under veckolÄnga perioder 2019. Det hÀr har inte skett sedan 1882 och totalt sett kom endast tvÄ procent av britternas elproduktionen frÄn kol förra Äret.

Det finns flera orsaker till att det hÀr sker. Utbyggnaden av förnybara elkÀllor som vind- och solkraft fortsÀtter att öka i takt med att priset snabbt gÄr ner. Utöver det har fossil gas blivit vÀsentligt billigare vilket trÀnger undan kolet pÄ rent ekonomisk grund.

Dessutom har priset pÄ EU:s utslÀppsrÀtter, som kraftverken mÄste köpa in för att fÄ slÀppa ut koldioxid, mer Àn fyrdubblats bara pÄ ett par Är.

Det hÀr innebÀr sammantaget att 79 procent av alla kolkraftverk inom EU idag gÄr med förlust, enligt tankesmedjan Carbon Tracker. I Tyskland innebÀr det hÀr bland annat att Vattenfalls gigantiska kolkraftverk Moorburg, utanför Hamburg, bara gÄtt pÄ halvfart under Äret. Trots att kraftverket bara Àr fem Är gammalt producerar det nu bara hÀlften av sin kapacitet, enligt siffror frÄn Vetenskapsradion.

Bild: Rökplymer frÄn Moorburgs kraftverk i Hamburg, Tyskland. Licenserad enligt Creative CommonsAttribution 4.0 International av Cvoelker.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.