AI - Artificiell Intelligens

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🎗 Artificiell Intelligens ökar trĂ€ffsĂ€kerheten vid diagnos av bröstcancer

Ett AI-system ger lika bra eller bÀttre resultat Àn radiologer vid upptÀkt av bröstcancer vid analys av mammogram.

🎗 Artificiell Intelligens ökar trĂ€ffsĂ€kerheten vid diagnos av bröstcancer

Google har utvecklat en AI-lösning för att identifiera bröstcancer. Den bygger pÄ analys av 90 000 genomförda mammogram dÀr radiologer har bistÄtt vid maskin-inlÀrningen. AI:n Àr nu minst lika bra som lÀkare pÄ att stÀlla bröstcancer-diagnoser.

Försöken visar dessutom att AI-lösningen Ă€r bĂ€ttre pĂ„ att bortse frĂ„n falskt alarm, sĂ„ kallad “false positive”. Den missar inte heller verklig fara i lika hög utstrĂ€ckning som radiologerna, “false negative”. BĂ„da typerna av fel skapar stora problem för kvinnor som berörs.

I USA granskas mammogram av en radiolog, i England granskas de av tvÄ, med möjlighet att koppla in en tredje vid osÀkra fall.

Googles lösning Àr marginellt bÀttre pÄ att stÀlla diagnos Àn vad radiologerna i England Àr, men betydligt vassare Àn USA:s system dÀr endast en lÀkare stÄr för slutsatserna.

Engelska sjukvÄrdssystemet NHS konstaterar att avgÄngen av erfarna radiologer Àr högre Àn tillskottet av nya, oerfarna. Det kommer dÀrför inte vara möjligt att erbjuda lika hög kvalitet pÄ diagnoserna av mammografier utan att man genomför en systemförÀndring. AI kan vara den förÀndringen.

Googles lösning testas fortfarande och Àr inte Ànnu möjlig att implementera fullt ut. Om den hÄller vad den lovar sÄ kommer England att kunna erbjuda minst lika hög kvalitet pÄ analys av bröstcancer dÀr det lÀgre antalet lÀkare tar stöd av AI.

USA, Ä sin sida, kommer kunna öka kvalitén pÄ diagnoser av mammogram. AI kommer inte att ersÀtta lÀkare men bli ett oumbÀrligt stöd för radiologer med svÄra beslut att fatta.

Fördjupa dig ytterligare i Natures artikel.

Bild: Reuters


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.