COVID-19

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🐕‍đŸŠș Valpen frĂ„n Boston Dynamics har fĂ„tt jobb pĂ„ sjukhus

Robothunden Spot har hyrts in av ett sjukhus i USA. Den ska hjÀlpa vÄrdpersonalen att avgöra vilka personer som Àr smittade av COVID-19.

🐕‍đŸŠș  Valpen frĂ„n Boston Dynamics har fĂ„tt jobb pĂ„ sjukhus

Sjukhus vill minska risken för att personal smittas av COVID-19. Roboten Spot bidrar till det, genom att vÄrdpersonal inte behöver vara i samma rum som patienter nÀr man ska avgöras om det föreligger smitta (s.k. triagering).

Brigham and Women’s Hospital i USA hyrde i början av april in Spot och utvĂ€rderar nu hur valpen sköter jobbet som vandrande stöd till lĂ€kare och sjuksköterskor. En första slutsats Ă€r att det gĂ„r Ă„t mindre antal personal i fasen dĂ€r man ska avgöra om COVID-19-smitta föreligger. Man spar dessutom in pĂ„ vĂ€rdefull skyddsutrustning.

Spot, naken. Utan iPad eller infrakamera. Bild: Boston Dynamics

Spot har tagit plats i tÀltet utanför sjukhusbyggnaden, dÀr den tar tempen pÄ besökare. Genom en monterad iPad som huvud kan vÄrdpersonalen bÄde se och prata med patienter som ska undersökas. Robotens förmÄga att undvika hinder och kliva över trösklar gör att den Àr lÀmpad för vidare utveckling för fjÀrrstyrd anvÀndning inom sjukvÄrden.

Boston Dynamics robotar har fÄtt mÄnga ögonbryn att höjas nÀr de visats upp i olika klipp - inte minst Atlas, nÀr den gör gymnastik. Den fyrbenta uppföljaren, Spot, slÀpptes under stor uppmÀrksamhet i slutet av förra Äret. Boston Dynamics uppmuntrar nu anvÀndare och utvecklare att hitta nya anvÀndningsomrÄden för plattformen - sÄvÀl inom som utanför sjukvÄrden.

Boston Dynamics delar med sig av all dokumentation kring sÄvÀl hÄrd- som mjukvara för att fÄ fart pÄ utvecklingsarbetet kring Spot. DÀrmed kan ocksÄ utvecklare av annan hÄrdvara dra nytta av arbetet som görs.

I framtiden kommer en utvecklad Spot mÀta parametrar som puls, syresÀttning och andningsfrekvens pÄ patienter. Praktikanten fÄr kanske fast anstÀllning?

LĂ„t framtiden komma fortare!

KĂ€llor: Wired; Verve

Tips: Thomas Wahlgren

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.