Jag fick det glÀdjande uppdraget frÄn Visit Sweden att söka upp nÄgra dessa eldsjÀlar och sammanstÀlla deras arbete i en artikel som uppdateras kontinuerligt under ett par veckor framöver. Syftet Àr att sprida goda exempel i branschen.

Arbetet har varit minst sagt inspirerande. Trots enorma utmaningar och med konkursen flÄsande i nacken, har det dykt upp en hel drös med kloka projekt och samarbeten.

Vi rapporterade förra veckan om Restauranglabbet i Stockholm som omvandlar matsvinn till matlÄdor som doneras till sjukvÄrdspersonal.

Ett liknande projekt har Nordic Street Food dragit igÄng i Malmö och Lund. Privatpersoner och företag kan donera matlÄdor, vilket gynnar bÄde vÄrdpersonalen och krögarna.    

I HökarÀngen samordnar #kvarikvarteret hemleveranser av kaffe, fikabröd, juice och husmanskost frÄn lokala företagare.

PÄ Stadshotellet i Lidköping omvandlades de 67 hotellrummen till restaurangmiljöer, eller smÄ pop up-restauranger för romantiserande middagsgÀster.

Sveriges nya tvĂ„stjĂ€rniga restaurang AloĂ« i Älvsjö auktionerade ut sig sjĂ€lva pĂ„ Instagram till en privat middag. EnstjĂ€rniga Etoile gjorde detsamma pĂ„ Tradera.

GörvÀlns slott körde fram en food truck pÄ gÄrdsplanen som snabbt blev Slottstrucken, sÄ att friluftsfolket kunde fÄ fika utan att trÀngas inne i caféet.

Bokabord.se byggde pÄ 72 timmar en funktion för att #HÀmtaHem mat frÄn ett 40-tal restauranger. Och Malmö-gÀnget bakom Your Local Hero lanserade digitala presentkort pÄ en rad restauranger i Malmö, Helsingborg och Köpenhamn. Fler stÀder tillkommer.

Och sÄ vidare. Kraften Àr enorm i en bransch som vÀgrar lÀgga sig ner och dö. Vettiga stödpaket i kombination med krogkreativitet och vÄrt lojala stöd som konsumenter kan göra att det finns ett ljus i tunneln Àven efter krisen.

LĂ€s hela listan hos Visit Sweden!

PS. Är du intresserad av mer inspiration och framtidsspaningar inom matomrĂ„det? Lyssna pĂ„ mina samtal med nĂ„gra av vĂ„ra frĂ€msta foodtech-experter i podcasten Heja Framtiden.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.


LĂ€s mer:

♻ FrĂ„n matsvinn till vĂ„rdluncher
Restaurangbranschen har det sÀrskilt tufft i coronakrisen. Samtidigt finns enorma resurser som nu stÄr outnyttjade. Johan Gottberg pÄ Restauranglabbet i Stockholm bestÀmde sig för att omvandla matsvinn till matlÄdor för vÄrdens hjÀltar.
WIP: 💉 Det hĂ€r Ă€r mĂ€nsklighetens sista pandemi (pĂ„ ett bra sĂ€tt
)
Det finns tvÄ huvudsakliga anledningar till varför mÀnskligheten aldrig igen kommer drabbas av en pandemi som slÄr mot vÄrt samhÀlle med den oerhörda kraft som coronaviruset nu gör.