Bibliotek. Som en Àkta millenial har jag inte satt foten i ett sedan universitetstiden (och knappt dÄ heller), men faktum Àr att det Àr en institution som fortfarande anvÀnds och sÀrskilt av de i samhÀllet som kanske inte har det sÄ gott stÀllt.

Sett till den huvudsakliga mÄlgruppen kan det tyckas mÀrkligt att man valt en bestraffningsmetod för att motivera folk att lÀmna tillbaka sina böcker.

Om man inte har sÀrskilt mycket pengar, hur troligt Àr det dÄ att man ger upp en del av det för chansen att lÀmna tillbaka en bok?

SÄ gick Ätminstone tankarna hos stadsrÄdet i Chicago som istÀllet valde att stryka avgifterna.

Vad folk tyckte om detta beskrivs bĂ€st genom kommentarerna pĂ„ deras Facebooksida, som gĂ„r i stil med “Wow - det hĂ€r Ă€r jĂ€ttebra! Jag ska lĂ€mna tillbaka alla mina böcker. Jag har varit tveksam till det tidigare för att jag varit skyldig sĂ„ mycket pengar.

I Sverige har hittils SkellefteÄ, SÀter och Mjölby tagit bort förseningsavgifter pÄ bilioteken, utan att nÄgon ökning av försenade böcker har skett.

Det verkar alltsÄ som att de flesta lÀmnar tillbaka sina böcker i tid, och de som missar att göra det blir inte mer motiverade av att bli skyldiga biblioteket pengar.