Hälsa

Vi flyttar! Vår nya sida med faktabaserad optimism hittar du på warpnews.se

💉 Blodprov kan visa om MS-sjuka är på väg att bli sämre

Ett nytt blodtest kan hjälpa läkare att snabbare sätta in rätt behandling för MS-patienter som löper risk att bli sämre.

💉 Blodprov kan visa om MS-sjuka är på väg att bli sämre

Ett forskarlag vid Karolinska Institutet har tagit fram ett blodtest som visar hur sannolikt det är att en MS-sjuk blir sämre under det kommande året.

Då behandlingarna är effektivast i början av sjukdomsförloppet kan testet ge läkarna chansen att förutse när en behandling ska sättas in för att ge bästa effekt.

Testet bygger på mätningar av ett nervprotein som frisätts i blodet när nervceller dör. Forskarnas undersökning visar att patienter med höga nivåer av proteinet hade mellan 40–70 procent högre risk att försämras under året

Forskarna hoppas nu att testet ska lindra lidandet för de som har MS.

”Vid en sjukdom som MS, som är så oförutsägbar och varierar så mycket från person till person, kan det vara väldigt värdefullt att ha ett enkelt, icke-invasivt test som detta, särskilt eftersom behandling är mest effektiv i de tidiga stadierna av sjukdomsförloppet”, säger Ali Manouchehrinia, forskarassistent vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet och studiens huvudförfattare.

Läs hela studien här.

Vill du få en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gång i veckan? Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med säte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att världen kommer vara bättre om 15 år. En anledning till det tror vi är övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

När du blir medlem får du full tillgång till alla våra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela världen.

Du har loggat in på Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgång till Warp News
Välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Ditt konto är aktivt och du har full tillgång till allt innehåll.
Ditt konto är uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.