Boktips

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🌊 Boktips: Konsten att jobba uppströms

Det mesta i samhĂ€llet sker i dag fortfarande reaktivt – vi försöker stĂ€ndigt laga och lappa ihop det som blivit trasigt. Men tĂ€nk om vi kunde anvĂ€nda de resurserna för att förebygga att problemet uppstod över huvud taget?

🌊 Boktips: Konsten att jobba uppströms

Om detta handlar Dan Heaths nya bok Upstream – The Quest to Solve Problems Before They Happen.

För nÄgon som blivit sjuk eller rÄnad kÀnns det sÀkert föga uppmuntrande att höra om att vi borde förbÀttra kunskapen om nÀringslÀra i grundskolan eller jobba med att stÀrka ungdomar sÄ att fÀrre blir tonÄrsförÀldrar och föder barn in i kriminalitet. Med andra ord: ÄtgÀrder som kan ge effekt om mÄnga Är.

Men pĂ„ samhĂ€llsnivĂ„ mĂ„ste insatserna ske frĂ„n bĂ„da hĂ„llen samtidigt. Dan Heath menar att vi inte bara kan Ă€gna oss Ă„t att rĂ€dda de som flyter nerför floden – downstream – vi behöver ocksĂ„ ta oss upstream för att Ă„tgĂ€rda grundproblematiken. Varför hamnar folk i floden frĂ„n början?

Dan Heath Àr senior fellow vid Duke Universitys Center for the Advancement of Social Entrepreneurship (CASE). Tillsammans med sin bror Chip utgör han författarduon Heath Brothers, vilket har resulterat i böcker som The Power of Moments, Decisive, Switch och Made to Stick.

Upstream (som han skrivit pÄ egen hand) Àr hoppingivande eftersom den visar att det finns enorma samhÀllsvinster och effektiviseringsmöjligheter om vi bara ser till att mÀta rÀtt saker. Ifall ett företags kundtjÀnst exempelvis har som mÄl att hantera sÄ mÄnga Àrenden som möjligt, vem arbetar dÄ för att dessa Àrenden inte ska uppstÄ frÄn början? Poliser som jagar en viss typ av statistik skapar mer eller mindre medvetet beteenden för att boosta sina siffror. Premieras vÄrdsystemet av att vi blir sjuka eller friska?

Det gÄr med andra ord fort att skapa sjÀlvuppfyllande cirklar som bidrar till oförutsedda konsekvenser, tvÀrtemot vad man hade tÀnkt frÄn början.

Ett vanligt förekommande exempel Ă€r ”The cobra effect”: NĂ€r Storbritannien styrde Indien ville den brittiska regeringen begrĂ€nsa antalet farliga kobror i Delhi. Sagt och gjort, indierna fick belöning för varje kobra man lyckades fĂ„nga in och döda. Effektivt! Men ganska snart insĂ„g mer företagsamma ormfĂ„ngare att det var lukrativt att börja föda upp nya ormar för att pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt dra nytta av incitamentssystemet. NĂ€r britterna hörde talas om detta slopades utbetalningarna omedelbart, varpĂ„ de uppfödda ormarna slĂ€pptes ut. Kobrapopulationen var nu större Ă€n nĂ„gonsin.

Eller, som Dan Heath stĂ€ndigt Ă„terkommer till i boken: ”Varje system Ă€r perfekt utformat för att skapa just det resultat som det fĂ„r.”

Det Àr lÀtt att pÄ pappret se sjÀlvklarheten i det lÄngsiktiga, förebyggande arbetet. Men i praktiken Àr det desto svÄrare. Vem vÄgar satsa pÄ ett samhÀllsinitiativ som kanske ger utdelning 10, 20 eller 30 Är senare? Och vem ska skörda frukterna av en eventuell framgÄng? Att gÄ till roten med problemet gör det sannolikt svÄrare att mÀta denna framgÄng över huvud taget.

Upstream ger oss i alla fall en hel del konkreta exempel pĂ„ nĂ€r uppströmsĂ„tgĂ€rder har lyckats, och författaren erbjuder ett tankesĂ€tt som kommer vara alltmer vĂ€rdefullt framöver – sĂ€rskilt nu i tider dĂ€r mycket ska byggas upp pĂ„ nytt. NĂ€ringsliv, politik, vĂ„rdsystem och pandemiresiliens till exempel.

I min egen bok Vad hĂ€nder nu med framtiden – 20 visioner om Sverige efter corona Ă„terkommer vi stĂ€ndigt till just lĂ„ngsiktighet, tvĂ€rsektoriella samarbeten och förebyggande arbete. Köp den tillsammans med Upstream och gör dig redo för hösten!

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.