Statistik

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

đŸ’” De flesta svenskar har fĂ„tt det bĂ€ttre pĂ„ fem Ă„r

2013 till 2018 fick Sveriges befolkning en bÀttre ekonomisk standard. Av dem som 2018 var i sena tonÄren var utvecklingen sÀrskilt gynnsam eftersom 80 procent av dem fÄtt det bÀttre, enligt Statistiska CentralbyrÄn.

đŸ’” De flesta svenskar har fĂ„tt det bĂ€ttre pĂ„ fem Ă„r

TvÄ tredjedelar av Sveriges befolkning fick under Ären 2013 till 2018 det bÀttre ekonomiskt stÀllt. Det hÀr redovisar Statistiska CentralbyrÄn, SCB.

Den ekonomiska standarden har alltsÄ blivit bÀttre för de flesta, men vad innebÀr det? SCB förklarar att den ekonomiska standarden Àr ett vÀlfÀrdsmÄtt som bygger pÄ hushÄllets totala disponibla inkomst, hur mÄnga som bor i hushÄllet och ska försörjas pÄ inkomsten. Mellan 2013 och 2018 ökade medianvÀrdet för den ekonomiska standarden med 10 procent vilket SCB menar Àr en stor ökning.

I analysen har SCB tagit med varje individ som ingick i Sveriges befolkning bÄde 2013 och 2018 och tittat pÄ om den ekonomiska standarden har ökat eller minskat för var och en av dem. De Är som jÀmförts har korrigerats för inflationen.

Majoriteten har fÄtt det bÀttre ekonomiskt, men inte alla. Var tredje svensk har fÄtt en lÀgre ekonomisk standard pÄ fem Är. Hur stor andel som har fÄtt det bÀttre varierar efter Älder och kön.

Andelen i befolkningen som hade högre ekonomisk standard 2018 Àn 2013 efter Älder, baserat pÄ 2018 Ärs priser. Bild: SCB

Fakta om analysen frÄn SCB

Ekonomisk standard (disponibel inkomst per konsumtionsenhet)

För att göra jÀmförelser av till exempel disponibel inkomst mellan olika typer av hushÄll anvÀnds ett viktsystem dÀr konsumtionen Àr relaterad till hushÄllets sammansÀttning. Den disponibla inkomsten divideras med den konsumtionsvikt som gÀller för hushÄllet. Skalan faststÀlls av SCB och bygger bland annat pÄ budgetberÀkningar utförda av Konsumentverket och underlag för bedömning av en baskonsumtion som kan berÀknas för olika hushÄllstyper.

Foto: John Leffman


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.