HĂ€lsa

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

đŸ„€ Delstat i Mexiko förbjuder lĂ€sk och skrĂ€pmat för barn

Ska politikerna verkligen lÀgga sig i vÄra matvanor för att frÀmja den övergripande folkhÀlsan? Det Àr en frÄga som debatteras flitigt i Mexiko just nu.

đŸ„€ Delstat i Mexiko förbjuder lĂ€sk och skrĂ€pmat för barn

Mexiko har drabbats hÄrt av coronapandemin. I skrivande stund ligger landet pÄ tredje plats i vÀrlden över antal dödsfall pÄ grund av covid-19: nÀrmare 50 000.

Fetma och diabetes Àr tvÄ av de underliggande riskfaktorerna för att drabbas extra hÄrt av viruset. DÀrför har en intensiv sockerdebatt nu blossat upp i Mexiko. Enligt The Guardian dricker Mexikos invÄnare mest lÀskedryck i vÀrlden: 163 liter per person och Är. Studier har till och med visat att det i vissa fattiga regioner serveras lÀsk till frukost för 70 procent av skolbarnen.

I januari 2020 ansÄgs 73 procent av landets invÄnare vara överviktiga, enligt OECD. Diabetes Àr den frÀmsta hÀlsorelaterade dödsorsaken i landet efter hjÀrt- och kÀrlsjukdomar.

Kritiker menar samtidigt att sockret blivit en symbolisk syndabock - ett politiskt slagtrÀ i en situation som skapats av myndigheternas slappa hantering av coronaviruset.

MEN, nu har i alla fall politikerna i delstaten Oaxaca, med fyra miljoner invÄnare, drivit igenom ett historiskt förslag: försÀljning, distribution och annonsering av godis och lÀsk mot minderÄriga Àr förbjudet. Man likstÀller med andra ord socker med produkter som alkohol och tobak.  

(Artiklarna anvÀnder begrepp som "high-calorie snack food" och "junk food" i samband med lagstiftningen, men vi fÄr kanske Äterkomma till hur det ska se ut mer i detalj. Lagen tycks inte omfatta förÀldrar som bjuder pÄ lÀsk i hemmet.)

Man kan förstÄr ha invÀndningar pÄ detta fenomen, att staten ska inkrÀkta pÄ medborgarnas levnadsvanor och den individuella friheten. Men det Àr om inte annat ett mycket intressant experiment att följa upp i framtiden.  

LÀs mer hos The Guardian och Reuters. Nyhetstips via Omni.  

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.