COVID-19

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

đŸ’» Din dator kan hjĂ€lpa till att hitta ett botemedel mot Covid 19

Folding@Home anvÀnder mÀnniskors datorer för att upptÀcka hur proteinerna som bygger upp Covid 19-viruset Àr uppbyggda.

đŸ’» Din dator kan hjĂ€lpa till att hitta ett botemedel mot Covid 19

En nyckel till att hitta botemedel för virussjukdomar som Covid 19 Àr att förstÄ hur proteinerna som bygger upp viruset veckar sig, det vill sÀga hur proteinerna fÄr sin tredimensionella form.

Det krÀver enormt mycket datorkraft att simulera ett enda virus. Men Folding@Home-projektet ger oss alla chansen att bidra genom att lÄta vÄra datorer rÀkna pÄ veckningen nÀr de inte gör nÄgot annat. Allt du behöver göra Àr att ladda ner ett program och lÄta det köra i bakgrunden.

Folding@Home har redan simulerat exempelvis Ebola- och influensa-virus och nu Àr det dags för Covid 19 att bli analyserat. För tvÄ veckor sedan bad Folding@Home allmÀnheten att ladda ner ett program som körs i bakgrunden pÄ vanliga datorer och gensvaret har varit övervÀldigande.

PÄ tvÄ veckor har 400 000 personer anmÀlt sig till projektet. Totalt ger deras datorer en teoretisk berÀkningskapacitet pÄ 470 petaflops. Som jÀmförelse Àr det mer Àn vÀrldens sju kraftfullaste superdatorer tillsammans.

Förhoppningen Ă€r nu att simuleringarna ska kunna upptĂ€cka svagheter i Covid 19:s ”rustning”. Det skulle kunna ge nya idĂ©er om vilka kemiska föreningar som kan ge oss riktigt effektiva behandlingar mot Covid 19.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.