Testet ger inom 15 minuter svar pÄ om du Àr infekterad av COVID-19 - utan att belasta sjukvÄrden. De första testerna kommer till Sverige idag, den 24/3.

Initiativet bakom testet, Noviral, har samlat specialister inom medicin, IT, logistik och teknik för att utveckla produkten. Mouna Esmaeilzadeh  - Dr Mouna - Àr ordförande i bolagets advisory board och hennes bror Saeid (se bild) Àr en av investerarna i bakom projektet.

Noviral avser att erbjuda testerna till arbetsgivare, sÄ att de enkelt kan testa förekomsten av COVID-19 bland personalen. SamhÀllets hjul behöver rulla, nu mer Àn nÄgonsin.

Dr Mouna sitter inte still. Nyligen vann hon priset som Årets faktabaserade optimist.

Nu ska testet testas. Visst Àr det brÄttom, men den hÀr typen av produkter mÄste valideras. Det krÀvs s.k. evidens - att funktionen Àr bevisad. (Det finns exempel pÄ tester i USA som var lite snabba i starten, som nu mÄste backa bandet helt.)

Idag, den 24/3, kommer första batchen med tester som mÀter förekomsten av tvÄ antikroppar som vÄr kropp utvecklar vid infektion av COVID-19. Eftersom antikropparna har olika utvecklingsförlopp gÄr det dessutom att se hur lÄngt in i infektionen man befinner sig.

Testet identifierar tvÄ sorters antikroppar som utvecklas i kroppen vid COVID-19-infektion (KÀlla: Noviral)

Parallellt med initiativet frÄn Noviral har Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse bestÀmt sig för att satsa femtio miljoner kronor pÄ att snabba pÄ sjukvÄrdens uppskalning av COVID-19-provtagning. Man börjar i region Stockholm-Uppsala och Àr öppna för att bidra pÄ samma sÀtt i andra delar av landet.

Vi Àr just nu mÄnga som sitter hemma och gÀrna vill veta om vi har eller har haft smittan. Vi vill ju komma ut och göra nytta sÄ snart det Àr möjligt!

LĂ„t framtiden komma fortare.

Se Àven inslaget frÄn TV4 den 24/3.

Tips: Mathias Sundin