Corona

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🔊 Dr Mouna har goda nyheter - immunitetstest för COVID19 kan börja anvĂ€ndas nu direkt

Genom en liten bloddroppe ger testet inom 15 minuter svar pÄ om du uppvisar immunitet mot COVID-19.

🔊  Dr Mouna har goda nyheter -  immunitetstest för COVID19 kan börja anvĂ€ndas nu direkt

Det aktuella immunitetstestet Àr utvecklat och tillverkat i Kina. Det har nu studerats av forskare i Sverige, som kommit fram till att det uppvisar a.) mycket hög tillförlitlighet (samma resultat vid upprepade test) och b.) mycket hög trÀffsÀkerhet (mÀter vad det ska mÀta) i resultatet.

Svenska forskare har testat testet. Det Àr validerat!

⁉ Warp News drivs av en icke vinstdrivande stiftelse. Vill du stötta vĂ„rt arbete med att sprida faktabaserad optimism och fĂ„ tillgĂ„ng till mer av det vi gör? LĂ€s mer om hur du blir en WIP!

Vad handlar det om?

Det gÄr att mÀta om en person har COVID-19 i början av smittan, men den möjligheten försvinner efter en tid. Genom att mÀta om individen utvecklat antikroppar mod COVID-19 kan man konstatera om personen har haft sjukdomen eller ej. De som har antikroppar anses ha utvecklat immunitet.

MÄnga av oss vill alla veta om vi haft den nya Corona-smittan, eller hur? Till dess att det Àr tillgÀngligt i stor skala vill samhÀllet i första hand se till att personal i vÄrden fÄr ta testet.

Stefan Styrud, ordförande i Stockholms lĂ€karförening, uttrycker det sĂ„hĂ€r: “Om vi har 25% sjukskrivna sĂ„ vill vi ju veta om de Ă€r förkylda eller har COVID-19.” SjukvĂ„rden slĂ„r snart i taket och man skulle ha mycket mer personal om immunitetstestet kunde anvĂ€ndas. DĂ„ skulle man veta vilka som uppvisar immunitet och agera dĂ€refter.

Ett antal forskare i Sverige har varit inblandade i arbetet inför godkĂ€nnandet. Sara Mangsbo, docent i immunologi, har varit rĂ„dgivare i processen. “I och med att man gör en sĂ„dan hĂ€r validering kan man lita pĂ„ dem (resultaten).”

Kan Sverige anvĂ€nda testet nu? Sara Mangsbo igen: “Jag tror inte det finns nĂ„got som hindrar, bara man tar ett beslut att köpa in dem - och se’n tar hjĂ€lp av de privata initiativen som tar hem testerna frĂ„n Kina.”

Testerna ska utföras av sjukvÄrdspersonal.

OK, regioner och företag - bollen Àr hos er!

LĂ„t framtiden komma fortare.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.