Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

📚 Drönare levererar biblioteksböcker under karantĂ€nen

Under pandemin har experimenten med drönarleveranser blivit extra aktuella. I Virginia fÄr sommarlovslediga elever nu sina biblioteksböcker hemlevererade med drönare.

📚 Drönare levererar biblioteksböcker under karantĂ€nen

MÄnga framtidsvisioner handlar om hur vi kan utnyttja luftrummet pÄ smartare sÀtt. Uber utvecklar flygande urbana taxifarkoster, och svenska Globhe samlar drönarpiloter i ett globalt nÀtverk för att kunna rycka ut i svÄr terrÀng med medicin eller kartlÀggning av katastrofomrÄden.

Flaskhalsen Ă€r inte tekniken, utan juridiken – att fĂ„ tillstĂ„nd för drönarleveranser Ă€r svĂ„rt. I Linköping har RISE genomfört experiment med lunchleveranser, och dĂ„ var nyckeln samarbetet med den lokala flygplatsen för att fĂ„ flyga i deras luftrum under vissa tider. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kunde man garantera Transportstyrelsen att kollisionsrisken i princip var obefintlig.

Googles systerbolag Wing lyckades under hösten 2019 utföra sina första drönarleveranser i staden Christiansburg i Virginia, USA, i samarbete med Virginia Tech. Det kan fortfarande ses som en testbÀdd, men under pandemin har efterfrÄgan pÄ drönarleveranserna av naturliga skÀl ökat kraftigt.

Kelly Passek packar böcker till drönarleveranserna. Foto: Wing

Samtidigt lanserade staden en slags skolbusstjÀnst, som kunde leverera skolmat och biblioteksböcker till de hemmaarbetande eleverna. Bibliotekarien Kelly Passek imponerades av de snabba Wing-leveranserna och lobbade för att boklÄn ocksÄ skulle omfattas av tjÀnsten.

Sagt och gjort, efter terminsavslutningen i juni har nu stadens sommarlovslediga skolelever möjligheten att – först i vĂ€rlden – fĂ„ sin lektyr levererad frĂ„n himlen.

Lyssna Àven pÄ mitt poddsamtal med Helena Samsioe, vd för Globhe.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.