Natur

Vi flyttar! Vår nya sida med faktabaserad optimism hittar du på warpnews.se

🐹 Effektivt naturskydd har räddat 28 djurarter från utrotning

Bevarande av miljöer, ny lagstiftning och bättre kontroll av invasiva arter har räddat flera hotade arter från total utrotning.

🐹 Effektivt naturskydd har räddat 28 djurarter från utrotning

Det går att rädda många hotade arter från utrotning och vi har redan verktygen för att göra det. Det menar ett internationellt forskarlag och som exempel tar de upp 28 arter som skulle ha varit förlorade nu om inte rätt insatser satts in i tid.

Ett exempel som forskarna tar upp är papegojan Puertoricoamazon. Det fanns bara 13 individer kvar när ett projekt flyttade ut fåglar från ett zoo till ett nytt område på Puerto Rico. Det visade sig rädda den vilda populationen efter några år när en orkan dödade hela den ursprungliga populationen.

De effektivaste metoderna för att skydda hotade arter är enligt forskarna att kontrollera invasiva arter, föda upp hotade arter i zoon, skydda naturliga miljöer och införa lagstiftning som skyddar dessa miljöer och djur. Allt det här vet vi redan hur man gör. Så bara vi har viljan finns det gott hopp om att vi ska kunna rädda många arter från utrotning i framtiden.

– Det är uppmuntrande att några av de arter som vi studerat har återhämtat sig väldigt väl. Vår analys kommer därför med det väldigt positiva budskapet att miljöskydd har väsentligen minskat utrotandegraden för fåglar och däggdjur. Medan en del utrotande har ägt rum under samma tid så visar vårt arbete ändå att det är möjligt att förhindra utrotningar, säger Rike Bolam vid Newcastle University och huvudförfattare till studien.

Läs hela studien här.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

När du blir medlem får du full tillgång till alla våra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela världen.

Du har loggat in på Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgång till Warp News
Välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Ditt konto är aktivt och du har full tillgång till allt innehåll.
Ditt konto är uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.