Transport

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🚗 Elbilar ger lĂ€gre koldioxidutslĂ€pp Ă€n bensin- och dieselbilar hur man Ă€n rĂ€knar

En elbil i EU ger alltid lÀgre koldioxidutslÀpp Àn en bensin- eller dieselbil och mest miljövÀnligt Àr det att köra elbil i Sverige.

🚗 Elbilar ger lĂ€gre koldioxidutslĂ€pp Ă€n bensin- och dieselbilar hur man Ă€n rĂ€knar

Även med de minst miljövĂ€nliga batterierna och med el som kommer frĂ„n kolkraft sĂ„ ger det mindre koldioxidutslĂ€pp att köra en elbil Ă€n en bil som gĂ„r pĂ„ bensin eller diesel. Det visar en rapport som Transport and Environment, en tankekedja som verkar för hĂ„llbara transporter, tagit fram.

I den har de undersökt den totala mÀngden koldioxid som en bil orsakar totalt under sin livscykel. Transport and Environment har dÄ Àven rÀknat in de utslÀpp som kommer frÄn tillverkningen av batterierna och frÄn kraftverken som genererar elen till bilen.

Undersökningen gÀller lÀnderna i EU och det bÀsta fallet fÄr vi med en elbil som körs i Sverige med batterier som ocksÄ tillverkats i Sverige. DÄ blir koldioxidutslÀppen 80 procent mindre Àn för en dieselbil och 81 procent mindre Àn en bensinbil.

Det land dÀr en elbil Àr sÀmst i jÀmförelse med bensin- och dieselbilar Àr om de körs i Polen, dÀr mycket av elen kommer frÄn kolkraftverk, med batterier tillverkade i Kina. Men Àven hÀr slÀpper elbilen ut 28 procent mindre koldioxid Àn en bensinbil och 22 procent mindre Àn en dieselbil.

Nu Àr det inte bara Transport and Environment och kommit fram till att elbilar slÀpper ut mindre koldioxid. En annan studie frÄn forskare vid universiteten i Nijmegen, Exeter och Cambridge kom fram till samma sak. Deras rapport kan du lÀsa hÀr.

HÀr konstaterar i och för sig forskarna ocksÄ att elbilar fortfarande kan generera mer utslÀpp under tillverkningsprocessen. Men det rör sig bara om en ökning pÄ 30 procent, sÄ under hela livscykeln blir elbilen ÀndÄ mer miljövÀnlig. Speciellt om vi ocksÄ tÀnker pÄ att kolkraften minskar i de flesta lÀnder samtidigt som batterierna snabbt blir allt bÀttre.

Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.