Genom att montera in en sorts brÀnsleceller i ett tunt flexibelt gummimaterial har forskare frÄn Caltech i USA skapat en ny typ av elektronisk hud. Den största nyheten med denna e-hud Àr att den inte behöver nÄgot batteri utan kan fÄ all nödvÀndig energi frÄn kroppens svett.

Forskarna har byggt en prototyp med inbyggda sensorer för hjÀrtrytm, kroppstemperatur och blodsockernivÄer. E-huden fÄr inte bara tillrÀckligt med el för att driva sensorerna utan kan dessutom skicka mÀtvÀrden via Bluetooth till exempelvis en mobil.

Forskarna vill nu att deras e-hud ska fungera som en plattform för all sorts kroppsnÀra teknik. Förutom sensorer för olika hÀlsovÀrden kan den dÄ Àven fungera som ett grÀnssnitt för kopplingen mellan mÀnniska och maskin. NÄgot som skulle kunna ge oss proteser som Àr mycket enklare att styra Àn dagens modeller.

Rent tekniskt fungerar strömförsörjningen sÄ att brÀnsleceller gjorda av nanorör impregneras med ett enzym som bryter ner det laktat som finns i svett. Det rÀcker för att genera flera milliwatt per kvadratcentimeter. Mer detaljerad teknisk information hittar ni hÀr.

Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.