Miljö

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🏭 En ny anlĂ€ggning ska rena askan efter sopförbrĂ€nning frĂ„n miljögifter samtidigt som vĂ€rdefulla Ă€mnen utvinns

AvfallsförbrÀnning genererar stora mÀngder aska som bara deponeras, men Ragn-Sells tÀnker nu utvinna Àmnen som kaliumklorid ur askan.

🏭 En ny anlĂ€ggning ska rena askan efter sopförbrĂ€nning frĂ„n miljögifter samtidigt som vĂ€rdefulla Ă€mnen utvinns

Varje Är brÀnner vi sju miljoner ton avfall i vÄra vÀrmeverk och det ger 300 000 ton miljöfarlig flygaska som mÄste deponeras pÄ ett sÀkert sÀtt. Men nu ska Ragn-Sells bygga en anlÀggning som Ätervinner vÀrdefulla Àmnen ur flygaskan. PÄ samma gÄng renas askan sÄ att den inte lÀngre behöver hanteras som miljöfarligt avfall.

AnlÀggningen som ska byggas pÄ Ragn-Sells kretsloppsanlÀggning Högbytorp i Bro utanför Stockholm anvÀnder en teknik som heter Ash2Salt. Den tvÀttar flygaskan och utvinner dÄ kaliumklorid, natriumklorid och kalciumklorid. Det Àr Àmnen som kan anvÀndas för gödselproduktion, salt för kemiindustrin respektive halk- och dammbekÀmpning pÄ vÀgar.

Den aska som blir kvar har efter reningen inga miljöfarliga Àmnen kvar och behöver inte lÀggas pÄ en sÀrskild deponi. En klar fördel eftersom mycket av Sveriges flygaska idag gÄr till en deponi i Norge som kommer att stÀngas om nÄgra Är.

Ragn-Sells anlÀggning ska stÄ klar om nÄgra Är och kan dÄ hantera mycket av den flygaska som produceras i Sverige.

– Den hĂ€r satsningen Ă€r en av de största investeringar som gjorts inom cirkulĂ€r materialĂ„tervinning i Sverige. Inom tre Ă„r har vi kapacitet att ta hand om hĂ€lften av all flygaska som energiĂ„tervinning ur avfall ger upphov till i Sverige, sĂ€ger Mikael Hedström, vd för Ragn-Sells Treatment & Detox.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.