Energi

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🔌 En ny typ av generator kan generera elektricitet ur ”tomma luften”

Med hjÀlp av elektriskt ledande proteiner har forskare lyckats bygga en generator som anvÀnder luftfuktighet som brÀnsle.

🔌 En ny typ av generator kan generera elektricitet ur ”tomma luften”

Om nÄgon pÄstÄr sig kunna skapa nÄgot ur tomma luften Àr det lÀge att vara skeptisk, men pÄ sitt sÀtt Àr det just det som forskare frÄn University of Massachusetts Amherst lyckats med. Mer specifikt handlar det om att de hittat ett sÀtt att anvÀnda luftfuktighet för att generera elektricitet.

Enkelt uttryckt har forskarna byggt en generator, Air-gen, som anvÀnder proteiner som Àr elektriskt ledande. Av dessa proteiner har forskarna skapat nanotrÄdar som genererar en elektrisk ström nÀr de utsÀtts för vÀta. Den fuktighet som finns i luften rÀcker för att Air-gen ska fungera.

SjÀlva generatorn Àr en 7 mikrometer tjock film. Trots den mikroskopiska tjockleken har en prototyp genererat 17 mikroampere per kvadratcentimeter med en spÀnning pÄ 0,5 volt.

Inte sÀrskilt mycket alltsÄ, men i och med att Air-gen Àr sÄ liten kan mÀngder av den exempelvis blandas med mÄlarfÀrg eller lÀggas pÄ ett armband. Det skulle dÄ ge möjlighet att mÄla ett hus med fÀrg som innehÄller massor med Air-gens eller anvÀnda tekniken för att driva smÄ elsnÄla saker som smarta klockor och aktivitetsarmband utan att behöva nÄgra batterier.

En fördel med Air-gen Àr att den genererar el dygnet runt i alla vÀder. Den krÀver inte sÀrskilt hög luftfuktighet heller. Forskarna menar att den luftfuktighet som finns i Saharaöknen Àr tillrÀcklig för att Air-gen ska fungera.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.