Rymd

Vi flyttar! Vår nya sida med faktabaserad optimism hittar du på warpnews.se

🚀 Esa startar projekt för att skydda jorden från asteroider

Sonden Hera ska mäta hur mycket vi kan ändra en asteroids bana genom att krascha en rymdsond in i asteroiden.

🚀 Esa startar projekt för att skydda jorden från asteroider

Europeiska rymdorganisationen Esa har nu börjat arbetet med att bygga en rymdsond, Hera, som ska undersöka om vi kan ändra på en asteroids bana genom att krascha en rymdsond rakt in i asteroiden. Själva kraschandet ska Nasas farkost Dart stå för medan Hera ska analysera hur mycket asteroidens bana ändrats.

Asteroiden i fråga är Dimorphos som är ungefär lika stor som den stora pyramiden i Giza. En så liten asteroid är svår att upptäcka och kan samtidigt göra enorm skada om den skulle träffa ett tätbefolkat område.

Dimorhphos är en del av ett dubbelsystem där den kretsar runt den större asteroiden Didymos. Genom att mäta hur Dimorphos omloppsbana ändras efter kraschen ska forskarna få viktiga data om hur en rymdsonds massa och hastighet kan påverka en asteroids bana.

Hera ska också skicka iväg några tio centimeter stora satelliter, Cubesats, längre ut i rymden för att undersöka andra asteroider. Dessa mikrosatelliter ska bland annat undersöka hur asteroidernas inre ser ut, vilket ger oss ännu mer data om vad som krävs för att ändra en satellits bana.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

När du blir medlem får du full tillgång till alla våra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela världen.

Du har loggat in på Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgång till Warp News
Välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Ditt konto är aktivt och du har full tillgång till allt innehåll.
Ditt konto är uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.