Innovation

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

👓 Facebooks AR-glasögon ska Ă€ven förbĂ€ttra din hörsel

Avancerad ljudteknik ska kunna avgöra vilka ljud som Àr viktiga och förstÀrka dem genom att anvÀnda AR-glasögon för att avgöra vad du Àr intresserad av i omgivningen.

👓 Facebooks AR-glasögon ska Ă€ven förbĂ€ttra din hörsel

Augmented Reality, AR, kan komma att revolutionera hur vi ser pÄ vÀrlden, men Facebook vill att AR-glasögon ocksÄ ska revolutionera hur vi lyssnar pÄ vÀrlden. Facebooks FRL Research har nÀmligen byggt prototyper av AR-glasögon som har mikrofoner och hörlurar som kan avgöra vilka ljud som ska förstÀrkas och vilka som ska dÀmpas.

Om du till exempel Àr pÄ en klubb med högljudd musik kan AR-glasögonen notera att du tittar pÄ nÄgon som försöker prata med dig. Ljudsystemet kan dÄ automatiskt förstÀrka rösten pÄ den som pratar och anvÀnda noice cancellation för att dÀmpa musiken.

Tekniken kan ocksÄ hjÀlpa dig avgöra varifrÄn ett ljud kommer. Det kan vara anvÀndbart vid exempelvis videomöten via AR dÀr alla sitter i ett virtuellt rum (eller pÄ en virtuell strand om man sÄ vill). HÀr det blir enklare att uppfatta vem som pratar eftersom du kan höra var rösten kommer ifrÄn i det virtuella rummet.

Liknande tekniker finns redan i en del hörapparater, men Facebook menar att deras system ska ta tekniken till en ny nivÄ med kopplingen till AR. Facebook lovar ocksÄ dyrt och heligt att de har tagit stor hÀnsyn till integritetsfrÄgor nÀr de utvecklat tekniken.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.