Green Tech

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🐱 Falska Ă€gg med GPS-sĂ€ndare kan minska den illegala handeln med sköldpaddsĂ€gg

3D-printade Àgg med inbyggda sÀndare ska hjÀlpa polisen kartlÀgga och stoppa handel med Àgg frÄn havssköldpaddor.

🐱 Falska Ă€gg med GPS-sĂ€ndare kan minska den illegala handeln med sköldpaddsĂ€gg

I stort sett alla arter av havsskölpaddor Àr hotade enligt VÀrldsnaturfonden och en av anledningar Àr att sköldpaddornas Àgg stjÀls av mÀnniskor. Men nu hoppas forskare vid University of Kent att en ny uppfinning ska minska stölderna.

Forskarna har anvÀnt 3D-skrivare för att skapa Àgg som ser ut exakt som sköldpaddsÀgg. Men Àggen innehÄller en liten GPS-sÀndare istÀllet för en liten sköldpadda. SÀndaren gör det möjligt att spÄra vart Àggen tar vÀgen efter att nÄgon grÀvt upp dem.

PÄ sÄ sÀtt blir det enklare för polisen att kartlÀgga var sÀljare och köpare möts och kunna haffa bÄda parter i den illegala handeln.

– Att handla med Ă€ggen Ă€r ett allvarligare brott Ă€n att bara grĂ€va upp dem. SĂ„ att se var överlĂ€mningen sker Ă€r mycket mer vĂ€rdefullt för polisen Ă€n att fĂ„nga nĂ„gon som grĂ€vt upp nĂ„gra Ă€gg, sĂ€ger Helen Pheasey som lett studien.

De första försöken visar att mycket av handeln sker i nÀrheten av de platser dÀr Àggen grÀvts upp. Det gör att den lokala polisen kan hantera hela Àrendet. Dessutom kan det dÄ gÄ att minska stölderna genom informationskampanjer till de nÀrboende.

Forskarna tÀnker nu gÄ vidare och se om de kan anvÀnda tekniken för att Àven spÄra papegojÀgg och hajfenor.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.