Infrastruktur

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

đŸ„ Flygande bilar snart verklighet över Tokyo

I filmer om framtiden har det nÀstan alltid förekommit flygande bilar. Utvecklingen kring drönare, batterier och artificiell intelligens öppnar nu upp för att det blir verklighet.

đŸ„  Flygande bilar snart verklighet över Tokyo

Den Japanska regeringen vill se flygande fordon över staden senast Är 2023 och satsar bl.a pÄ startupen SkyDrive.

VÄra transportmedel har Àndrats med tiden, men skiftena har skett ganska sÀllan. "Bilen" sÄgs först som en snabbare hÀstvagn, innan det utvecklades en infrastruktur kring personbilar och lastbilar. PÄ samma sÀtt Àr det förmodligen fel att anvÀnda uttrycket "flygande bilar" om det som nu hÄller pÄ att ta form.

Flyplanstillverkare banade vÀg med s.k. VTOL-flyg, som lyfter och landar vertikalt - som en helikopter. Drönarna, Ä sin sida, har tagit tekniken vidare och skapat mindre flygande fordon som tar hjÀlp av senaste teknologin vad gÀller batterier, navigation och AI. Det har givit upphov till begreppet eVTOL.

Företaget SkyDrive startades sÄ sent som 2018 och har fÄtt investerare att satsa pÄ dem. SkyDrive demonstrerade sin lösning med bemannade, miljövÀnliga flygningar i december 2019, ett drygt Är efter att företaget grundades.

Parallellt med verkliga tester sker givetvis ett stort antal simuleringar - man Àr mÄn om att bli en av de valbara alternativen nÀr Japanska staten ger grönt ljus till de projekt man vill stödja. Kanske kommer det att se ut nÄgot Ät det hÀr hÄllet?

Verksamhetsledaren för SkyDrive, Tomohiro Fukuzawa, sÀger i en intervju i Japan Times att man senast 2028 vill lansera ett fordon riktat till allmÀnheten. Priset? Som en bil i övre prisklassen. Mer om teamet bakom SkyDrive ser du hÀr.

SkyDrive-prototypen rymmer tvÄ personer. Lyftkraften kommer frÄn dubbla propellrar i varje hörn av fordonet, som i sin tur drivs av ett batteri. Bild: SkyDrive

Vad tror vi att Boeing, Airbus, Toyota och Tesla hÄller pÄ med under tiden? HÄll i hatten, det kommer gÄ undan...

LĂ„t framtiden komma fortare!

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.