Krönika

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

💬 Flytta hem atomerna - slĂ€pp lös idĂ©erna

Atomer har blivit betydligt svÄrare att flytta nÀr grÀnser stÀngs och logistikkedjor störs, men idéer Àr mÄhÀnda mer flyttbara Àn nÄgonsin, skriver Erik Starck.

💬 Flytta hem atomerna - slĂ€pp lös idĂ©erna

Det Àr synnerligen en skiftenas tid, nu nÀr hela vÀrldsekonomin Àr pausad och flera av samhÀllets mest fundamentala grundantaganden ifrÄgasÀtts.

Nicklas Berild Lundblad skriver om asynkrona ekonomier och samtidens vÀrde.

“En av pandemins mer komplexa effekter var att den slog sönder denna gemensamma tid till lokala ögonblick. VĂ€rlden krympte, sĂ€ger vi, men den hamnade ocksĂ„ ur takt.”

Atomer har blivit betydligt svÄrare att flytta nÀr grÀnser stÀngs och logistikkedjor störs, men idéer Àr mÄhÀnda mer flyttbara Àn nÄgonsin. Det ser vi om inte annat i hur vetenskapen enats jorden runt om att tillsammans arbeta mot viruset snabbare Àn nÄgonsin.

Det syns ocksĂ„ i hur företag som arbetar först och frĂ€mst med kunskap (“jobbar med data” som man sa förr) inser att det dĂ€r med distribuerade team faktiskt fungerar helt OK – vilket potentiellt minskar beroendet av nĂ€rhet till fysiskt kontor.

Samtidigt som mycket produktion nu “flyttas hem” kanske vi ser en omvĂ€nd trend vad gĂ€ller idĂ©utbyte och kunskapsarbete över nationsgrĂ€nser.

Det Ă€r ju faktiskt nĂ„got paradoxalt, detta att kunskapsintensiva företag varit de med starkast lokal anknytning (“kontor i centrum”) medans “tyngre” produktions- och logistiskkedjor flyttats till andra sidan jorden.

Ekonomins logik Ă€r att gynna det som skapar mest vĂ€rde och kanske ser vi en “flip” av dessa tvĂ„ nu?

Produktionen – atomerna – flyttar hem men kontoret och dess idĂ©er blir grĂ€nslöst och virtuellt.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.