Energi

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🔋 Förenklad Ă„tervinning kan ge bĂ„de billigare och bĂ€ttre laddningsbara batterier

En metod för att Ätervinna NiMH-batterier kan ÄteranvÀnda hela 95 procent av gamla batterier.

🔋 Förenklad Ă„tervinning kan ge bĂ„de billigare och bĂ€ttre laddningsbara batterier

NiMH-batterier finns i allt frÄn hybridbilar till eltandborstar och Àr bÄde sÀkrare och mer miljövÀnliga Àn litium-batterier som ocksÄ anvÀnds i mÄnga produkter. Forskare frÄn Stockholms universitet har nu skapat en metod som vÀsentligen förbÀttrar anvÀndbarheten av laddningsbara NiMH-batterier.

Metoden Ätervinner 95 procent av gamla batterier och Àr enklare Àn tidigare metoder. De nya batterierna som tillverkas med det Ätervunna materialet fÄr ocksÄ bÀttre prestanda.

NiMH- batterier innehÄller sÀllsynta material som Àr dyra att förÀdla men den nya metoden förenklar förÀdlingen och ger pÄ sÄ sÀtt Àven billigare batterier.

En anledning till detta Àr att nya batterier normalt mÄste aktiveras genom ett antal försiktiga upp- och urladdningar efter ett speciellt schema. Den proceduren försvinner till stor del med den nya metoden.

”Det kan liknas vid inkörningsperioden som tidigare nyköpta bilar fick genomgĂ„, nĂ€r de precis hade levererats frĂ„n fabriken. Formeringen av batterierna görs pĂ„ batterifabriken. Det krĂ€ver tid och investeringar i utrustning. Mycket av detta kan nu sparas genom att anvĂ€nda redan aktiverat material”, sĂ€ger Dag NorĂ©us, professor vid Institutionen för material- och miljökemi vid Stockholms universitet och en av forskarna bakom studien.

HÀr kan du lÀsa hela studien.

Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.