HĂ€lsa

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

đŸ’Ș Första totalförlamade personen behandlad med stamceller gör stora framsteg

Det har gÄtt över tre Är sedan Kris Boesen fick behandlingen och han har visat fantastiska framsteg under sin rehabilitering. Han har ÄterfÄtt rörligheten i hÀnder och armar samt delar av kÀnseln i sina fötter. Boesen hoppas att behandlingen ska leda till att han, en dag, kan gÄ igen.

đŸ’Ș Första totalförlamade personen behandlad med stamceller gör stora framsteg

I april 2016 blev den dÄ 21-Ärige Kris Boesen den första personen som deltog i en mindre stamcellsstudie för patienter med allvarliga ryggskador. Kris, född i Bakersfield, Kalifornien, fick tre ryggkotor krossade efter en bilolycka som slutade med att han i stort sett förlorade all kÀnsel frÄn nacken och nedÄt. Prognosen var dÄlig och lÀkarna trodde att han skulle förbli förlamad under resten av sitt liv.

Behandling av allvarliga ryggmÀrgsskador gÄr normalt ut pÄ fysisk trÀning, för att hÄlla igÄng den motorik som finns kvar och förhindra ytterligare försÀmring, men den kan inte reparera de skador som redan finns.

Som en del av en experimentell klinisk studie, SCiStar, injicerades Boesen med 10 miljoner stamceller i april 2016. I juli samma Är hade han ÄterfÄtt funktioner i hÀnderna, sÄ pass att han kunde anvÀnda rullstol, dator, mobiltelefon och klara de flesta av sina dagliga behov pÄ egen hand.

Charles Liu, chef för USC Neurorestoration Center och chefskirurg för teamet, menade att det hela var ett experiment och att han sÄg det som en "studie".

– Vanligtvis ges ryggmĂ€rgsskadade patienter kirurgi som stabiliserar ryggraden, men oftast görs mycket lite för att Ă„terstĂ€lla motoriska eller sensoriska funktioner. Med den hĂ€r studien testar vi en metod som kan förbĂ€ttra de neurologiska funktionerna. Det kan betyda skillnaden mellan att vara permanent förlamad och att kunna anvĂ€nda armar och hĂ€nder, vilket förbĂ€ttrar vardagen för patienter med allvarliga ryggskador, förklarar Liu.

Det har gÄtt över tre Är sedan Boesen fick behandlingen och han har visat fantastiska framsteg under sin rehabilitering. Han har ÄterfÄtt rörligheten i hÀnder och armar samt delar av kÀnseln i sina fötter. Boesen hoppas att behandlingen ska leda till att han, en dag, kan gÄ igen.

– Allt jag har velat frĂ„n början var att fĂ„ en Ă€rlig chans. Men om det finns en möjlighet för mig att gĂ„ igen, jĂ€klar! Jag vill göra allt för att komma dit, sĂ€ger han.

Dessa typer av stamcellsbehandlingar ger nytt hopp för mÀnniskor i liknande situationer, eftersom fler behandlingscentra vill testa dem efter att ha bevittnat Boesens resultat. Förra Äret började Mayo Clinic testa behandlingen pÄ tio personer som drabbats av allvarliga ryggmÀrgsskador.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.