MÀnskliga rÀttigheter

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🌿 Fredsavtal i Sudan

ÖvergĂ„ngsregeringen i Sudan arbetar vidare med sina reformer. Den senaste milstolpen gĂ€ller ett fredsavtal mellan landets stridande parter.

🌿  Fredsavtal i Sudan

Ett utkast till fredsavtal mellan stridande parter i Sudan leder landets demokrati framÄt.

Sudan levde i en diktatur under trettio Är, nÀr en övergÄngsregering Àntligen tog över 2019. Landets proteströrelse kom dÄ överens med militÀren om ett delat styre av landet. BÀgge hade fÄtt nog.

ÖvergĂ„ngsregeringen snabbar nu pĂ„ landets reformer genom ett fredsavtal med Sudans revolutionĂ€ra front. Avalet Ă€r komplicerat, och omfattar frĂ„gor som reglering av krigsskadestĂ„nd och rĂ€tten till land. Det Ă„terstĂ„r att fĂ„ med ytterligare ett par miliser för att avtalet ska kunna undertecknas formellt.

Under tiden arbetar Sudans justitieminister Nasredeen Abdulbari pÄ att förbjuda lagar i Sudan som bryter mot de mÀnskliga rÀttigheterna.

Arbetet med att reformera landet pÄgÄr alltsÄ för fullt, och en hel del ÄterstÄr. Fredsavtalet Àr dÀrför extra viktigt - ett bevis pÄ att utvecklingen verkligen Àr pÄ gÄng.

ÖvergĂ„ngsregeringen tilltrĂ€dde efter trettio Ă„rs styre av Omar al Bashir - som omedelbart stĂ€lldes inför rĂ€tta för bl.a korruption. Man planerar Ă€ven att lĂ€mna över al Bashir till Haag-tribunalen, dĂ€r han ska stĂ„ till svars för sĂ„vĂ€l krigsbrott som folkmord.

Det kan vara vÀrt att pÄminna om rollen som landets kvinnor spelade i att fÄ al Bashir störtad. De hade Àven stor inverkan pÄ riktlinjerna som drogs upp för det nya Sudan.

Sudan har sedan en tid tillbaka en lag som förbjuder kvinnlig omskÀrelse

I samband med att övergÄngsregeringen tilltrÀdde stiftades bl.a en lag som förbjuder kvinnlig omskÀrelse. (Se vÄr tidigare artikel hÀr)

Sudan byggs inte om pÄ en dag, varför tecken pÄ verklig framgÄng Àr extra vÀrda att notera. Med ytterligare arbete fÄr man förhoppningsvis Àven med de sista milisgrupperna.

LĂ„t framtiden komma fortare!

Idé: Martin Olsson

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.