Amy Orben Àr psykolog och forskar vid universitetet i Cambridge om ungas psykiska ohÀlsa och dess samband med teknikanvÀndning.

Hon har granskat alla forskningsöversikter, metastudier och större studier inom omrÄdet och slÄr fast att det inte gÄr att sÀga att det finns nÄgot samband mellan psykisk ohÀlsa och skÀrmtid, skriver Svenska Dagbladet.

Samma resultat har tvÄ psykologiprofessorer som granskat 40 studier pÄ omrÄdet kommit fram till.

Svenska psykologen Siri Helle sa redan i höstas: ”I framtiden kommer vi att skratta Ă„t att vi oroade oss för skĂ€rmtid."

SkÀrmtid Àr ett meningslöst begrepp eftersom det beror pÄ vad vi gör pÄ skÀrmen. Om man sitter och spelar bort pengar pÄ ett kasino och hamnar i ett spelberoende, eller om man lÀr sig differentialekvationer. BÄda kan göras pÄ en skÀrm, men det Àr inte skÀrmen som avgör om det Àr bra eller dÄligt.

– Det skulle mycket vĂ€l kunna vara sĂ„ att en viss typ av skĂ€rmtid har positiva effekter, om man ser till den sociala aktiviteten bland till exempel tonĂ„ringar, sĂ€ger Robin Fondberg, psykolog och doktorand vid Karolinska Institutet, till SvD.