HĂ€lsa

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

💊 Genombrott för behandling av lungcancer – studie slĂ€pps tvĂ„ Ă„r i förvĂ€g

Mycket lovande resultat gör att AstraZeneca slÀpper en studie tvÄ Är innan planerat.

💊 Genombrott för behandling av lungcancer – studie slĂ€pps tvĂ„ Ă„r i förvĂ€g

En studie slÀpps tvÄ Är innan det var planerat eftersom forskarna gjort ett genombrott med potential att rÀdda mÄnga liv. Studien handlar om en viss typ av lungcancer, en icke smÄcellig lungcancer med EGFR-mutation som Àr vanlig i bÄde Europa, USA och Asien.

Studien Àr en sÄ kallad fas III-studie, kallad ADAURA, dÀr AstraZeneca valt att visa resultat för lÀkemedlet Tagrisso, tvÄ Är innan sluttidpunkten för studien 2022. Tagrisso Àr idag godkÀnt i 80 lÀnder.

Studien Àr randomiserad, dubbelblindad och kontrollerad med placebo upp till tre Är. Enligt bolaget Àr resultatet av studien statistiskt signifikanta dÀr patienter i högre grad överlever och till och med blir friska.

Lungcancer Àr den frÀmsta orsaken till cancerdöd bland bÄde mÀn och kvinnor och stÄr för ungefÀr en femtedel av alla cancerdödsfall. Detta Àr mer Àn bröst, prostata och kolorektal cancer.

Av de som drabbas av lungcancer uppskattas 80-85 procent ha den icke smÄcelliga varianten, NSCLC. Den Àr vanligare i Asien, dÀr 30-40 procent av patienterna med icke smÄcellig lungcancer har den. I Europa uppskattas motsvarande siffra vara 10-15 procent.

De olika faserna i kliniska studier

Kliniska studier delas in i fyra olika faser pÄ följande sÀtt.

Fas I. I fas I Àr första gÄngen ett nytt lÀkemedel testas pÄ mÀnniskor. Dessa studier kallas First in Human, eller FIH, och utförs oftast pÄ en liten grupp friska frivilliga försökspersoner. Det primÀra syftet i fas I Àr att studera om lÀkemedlet Àr sÀkert nog för effektstudier. Doserna Àr till en början vÀldigt lÄga men kan trappas upp allteftersom lÀkemedlet visar sig vara sÀkert för fortsatta studier.

Fas II. Fas II studier görs pÄ ett hundratal patienter som har den aktuella sjukdomen. HÀr prövas oftast ett antal olika doser och syftet Àr att undersöka biverkningar och i bÀsta fall kunna visa att lÀkemedlet har effekt. I vissa program sÄ gÄr Fas I och Fas II studier ihop och det Àr inte lÀngre helt tydligt vad som definierar vilken fas. Detta beror bland annat pÄ vilken typ av lÀkemedel som prövas.

Fas III. Fas III studier Àr de största studierna som görs innan registrering. Antalet patienter som inkluderas skiljer sig frÄn studie till studie men oftast handlar det om tusentals patienter som deltar. Studiepopulationen liknar oftast den patientpopulation som lÀkemedlet Àr Àmnat för och syftet med dessa studier Àr att visa att det nya lÀkemedlet Àr bÀttre Àn det som erbjuds patienterna idag. LÀkemedlet jÀmförs alltsÄ mot standardbehandling och/eller mot placebo. EffektmÄtten i fas III Àr oftast kliniska utfallsmÄtt som visar nyttan för patienten, t.ex. progressfri överlevnad i cancer eller minskad risk för hjÀrtinfarkt. Detta kan jÀmföras med effektmÄtten i fas II dÀr parametrar som minskad tumörstorlek eller sÀnkt kolesterol Àr vanligare. Fas III studier Àr de studier som ligger till grund för registreringsansökningen till myndigheterna.

Fas IV. Efter att registreringsansökan har blivit godkÀnd sÄ fortsÀtter vi att studera lÄngtidseffekterna av vÄra lÀkemedel. Dessa studier kallas fas IV-studier. I fas IV-studier kan vi studera hur lÀkemedlet fungerar nÀr det anvÀnds i klinisk rutin. Tack vara att lÀkemedlet nÄr ut till sÄ mÄnga patienter sÄ kan vi ocksÄ fortsÀtta att följa biverkningsprofilen, se hur lÀkemedlet interagerar med andra lÀkemedel och identifiera riktigt ovanliga biverkningar.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.