De senaste Ären har allt fler börjat ifrÄgasÀtta behandlingen av cirkusdjur. Det tyska cirkusbolaget Roncalli ville hitta ett nytt sÀtt att visa vackra djur utan att behöva orsaka lidande och hantera krÄngliga transporter.

I mars 2018 hade den första hologramförestÀllningen Storyteller premiÀr i Köln, och sedan dess har Circus Roncalli fÄtt uppmÀrksamhet över hela vÀrlden för sina spektakulÀra shower. Storyteller har setts av över 600 000 ÄskÄdare.

Allt fler lÀnder, inklusive Sverige, förbjuder anvÀndningen av allt fler vilda djur pÄ cirkus. Detta rimmar vÀl med opinionen. Aftonbladet hÀnvisar till en undersökning frÄn 2016, dÄ 76 procent av de tillfrÄgade var för ett förbud mot vilda djur pÄ cirkus.

Det Àr förstÄs inte helt enkelt. Roncalli anvÀnder 11 stycken laserprojektorer för att skapa den visuella upplevelsen. Men med sjunkande kostnader och snabb utveckling av nya tekniska lösningar kan vi sannolikt fÄ uppleva betydligt fler coola hologramförestÀllningar framöver dÀr digitala fyrverkerier Àr ett av mÄnga exempel.