HĂ€lsa

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🐝 Honung kan fĂ„ sĂ„r att lĂ€ka snabbare

Forskning visar att honung kan fungera som antibiotika för att förhindra infektioner i svÄra sÄr.

🐝 Honung kan fĂ„ sĂ„r att lĂ€ka snabbare

En speciell sorts honung kan stoppa infektioner lika bra som vanliga antibakteriella medel och med fÀrre biverkningar. För medan antibakteriella medel kan orsaka skador pÄ frisk vÀvnad ger sig de aktiva Àmnena i honungen bara pÄ bakterierna i sÄret.

Vad en honung innehÄller beror pÄ vilka blommor bina hÀmtat nektar frÄn. Det finns dÀrmed hundratals olika typer av honung och det har lÀnge varit kÀnt att honung kan ta död pÄ vissa bakterier.

Nu har forskarna upptĂ€ckt att Manuka-honung frĂ„n Nya Zeeland innehĂ„ller ett speciellt Ă€mne som Ă€r vĂ€ldigt effektivt mot skadliga bakterier. Ämnet heter DHA och det Ă€r helt ofarligt för alla organismer utom just bakterier.

Nu vill de flesta förmodligen inte kleta pÄ sig en massa honung som sedan rinner omkring dÀr den inte behövs. Forskare hÄller dÀrför pÄ att utveckla bandage och plÄster som ska innehÄlla honungen och slÀppa ut den lite pö om pö.

NÀr plÄstren och bandagen Àr fÀrdiga Àr det dags för kliniska tester. SÄ om allt gÄr bra kan vi fÄ honungsplÄster om nÄgra Är.

Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.