Hälsa

🐝 Honung kan få sår att läka snabbare

Forskning visar att honung kan fungera som antibiotika för att förhindra infektioner i svåra sår.

🐝 Honung kan få sår att läka snabbare

En speciell sorts honung kan stoppa infektioner lika bra som vanliga antibakteriella medel och med färre biverkningar. För medan antibakteriella medel kan orsaka skador på frisk vävnad ger sig de aktiva ämnena i honungen bara på bakterierna i såret.

Vad en honung innehåller beror på vilka blommor bina hämtat nektar från. Det finns därmed hundratals olika typer av honung och det har länge varit känt att honung kan ta död på vissa bakterier.

Nu har forskarna upptäckt att Manuka-honung från Nya Zeeland innehåller ett speciellt ämne som är väldigt effektivt mot skadliga bakterier. Ämnet heter DHA och det är helt ofarligt för alla organismer utom just bakterier.

Nu vill de flesta förmodligen inte kleta på sig en massa honung som sedan rinner omkring där den inte behövs. Forskare håller därför på att utveckla bandage och plåster som ska innehålla honungen och släppa ut den lite pö om pö.

När plåstren och bandagen är färdiga är det dags för kliniska tester. Så om allt går bra kan vi få honungsplåster om några år.

Vill du få en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gång i veckan? Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med säte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att världen kommer vara bättre om 15 år. En anledning till det tror vi är övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

❗ BLI PREMIUM-MEDLEM IDAG

När du blir Premium-medlem får du full tillgång till alla våra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela världen.

Du har loggat in på Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgång till Warp News
Välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Ditt konto är aktivt och du har full tillgång till allt innehåll.
Ditt konto är uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.