Health Tech

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🔬 Hopp om botemedel för alla typer av cancer

En T-cell med en ny sorts receptor dödar alla sorters cancerceller i laboratoriet och i slutet av Äret ska behandlingen testas pÄ patienter.

🔬 Hopp om botemedel för alla typer av cancer

Forskare vid Cardiff University har hittat en metod som kan döda alla sorters cancerceller utan att skada friska celler. Än sĂ„ lĂ€nge har metoden inte testats pĂ„ patienter, men laboratorietester pekar pĂ„ att behandlingen har en enorm potential.

Metoden Àr en variant pÄ att anvÀnda T-celler i kroppens eget immunförsvar för att attackera cancerceller. Problemet Àr att de terapier som finns mÄste specialiseras för varje patient. Dessutom har T-cellerna haft svÄrt att slÄ ut vissa typer av tumörer.

Men nu har forskare hittat en T-cell med en ny typ av receptor och den cellen Àr effektiv mot alla cancerformer de testat den emot. Det inkluderar hud-, lung-, blod-, kolon-, bröst-, ben-, prostata-, Àggstocks-, njur-, och livmodercancer.

Förhoppningen finns dÀrför att vi faktiskt skulle kunna fÄ det allmÀnna botemedlet mot cancer som vi sökt efter i mÄnga decennier.

Än sĂ„ lĂ€nge har metoden bara testats pĂ„ djur och pĂ„ mĂ€nskliga cancerceller i laboratoriemiljö. Men forskarna hoppas kunna testa behandlingen pĂ„ patienter i slutet av Ă„ret och förhoppningsvis ha en godkĂ€nd behandling om nĂ„gra Ă„r.

Även forskare utanför gruppen frĂ„n Cardiff ser stora möjligheter med metoden. ”Utan tvekan Ă€r det hĂ€r en vĂ€ldigt intressant upptĂ€ckt. BĂ„de vad det gĂ€ller att öka vĂ„r kunskap om cancer och för möjligheten att skapa nya mediciner”. Det sĂ€ger Daniel Davis, professor i immunologi vid University of Manchester i en kommentar till BBC.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.