Forskare vid Cardiff University har hittat en metod som kan döda alla sorters cancerceller utan att skada friska celler. Än sĂ„ lĂ€nge har metoden inte testats pĂ„ patienter, men laboratorietester pekar pĂ„ att behandlingen har en enorm potential.

Metoden Àr en variant pÄ att anvÀnda T-celler i kroppens eget immunförsvar för att attackera cancerceller. Problemet Àr att de terapier som finns mÄste specialiseras för varje patient. Dessutom har T-cellerna haft svÄrt att slÄ ut vissa typer av tumörer.

Men nu har forskare hittat en T-cell med en ny typ av receptor och den cellen Àr effektiv mot alla cancerformer de testat den emot. Det inkluderar hud-, lung-, blod-, kolon-, bröst-, ben-, prostata-, Àggstocks-, njur-, och livmodercancer.

Förhoppningen finns dÀrför att vi faktiskt skulle kunna fÄ det allmÀnna botemedlet mot cancer som vi sökt efter i mÄnga decennier.

Än sĂ„ lĂ€nge har metoden bara testats pĂ„ djur och pĂ„ mĂ€nskliga cancerceller i laboratoriemiljö. Men forskarna hoppas kunna testa behandlingen pĂ„ patienter i slutet av Ă„ret och förhoppningsvis ha en godkĂ€nd behandling om nĂ„gra Ă„r.

Även forskare utanför gruppen frĂ„n Cardiff ser stora möjligheter med metoden. ”Utan tvekan Ă€r det hĂ€r en vĂ€ldigt intressant upptĂ€ckt. BĂ„de vad det gĂ€ller att öka vĂ„r kunskap om cancer och för möjligheten att skapa nya mediciner”. Det sĂ€ger Daniel Davis, professor i immunologi vid University of Manchester i en kommentar till BBC.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.