HĂ€lsa

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

💉 HPV-vaccin kan minska risken för att fĂ„ livmoderhalscancer med 88 procent

Vaccinering minskar risken för livmoderhalscancer och störst effekt har vaccinet om det ges till unga.

💉 HPV-vaccin kan minska risken för att fĂ„ livmoderhalscancer med 88 procent

En stor studie visar att HPV-vaccination minskar risken för att drabbas av livmoderhalscancer och det Ă€r ingen liten minskning. För de kvinnor som vaccineras nĂ€r de Ă€r mellan 17–30 Ă„r halveras risken. Och bland de som vaccinerades innan de fyllt 17 sjunker risken med hela 88 procent.

Det Àr forskare vid Karolinska Institutet som följt 1,7 miljoner kvinnor under elva Är för att se vilken effekt vaccineringen haft. 500 000 av dessa kvinnor vaccinerades och bara 19 av dem fick livmoderhalscancer. Motsvarande siffra för de 1,2 miljoner som inte vaccinerades var 538.

– Nu kan vi för första gĂ„ngen pĂ„ befolkningsnivĂ„ visa att HPV-vaccination skyddar mot invasiv livmoderhalscancer, och inte bara mot cellförĂ€ndringar som kan vara förstadier till livmoderhalscancer. Det Ă€r nĂ„got vi tidigare anat men som vi nu faktiskt kan visa i en stor nationell, individbaserad studie, sĂ€ger Jiayao Lei, forskare vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik pĂ„ Karolinska Institutet och studiens korresponderande författare.

Globalt dödar humant papillomvirus (HPV) 250 000 kvinnor om Äret. Forskarna hoppas nu att studien ska motivera lÀnder runt om i vÀrlden att erbjuda HPV-vaccin till alla barn och ungdomar för att fÄ ner den siffran ordentligt.

– Sammantaget visar vĂ„r studie att HPV-vaccination kraftigt kan minska risken för livmoderhalscancer, framförallt om den genomförs i tidig Ă„lder. Detta ger starkt stöd till att fortsĂ€tta att erbjuda HPV-vaccin till barn och ungdomar via allmĂ€nna vaccinationsprogram, sĂ€ger PĂ€r SparĂ©n, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik och medförfattare till studien.

LÀs studien hÀr.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.