HĂ€lsa

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

💉 Humana stamceller botar diabetes hos möss

Genom att inplantera humana stamceller som omvandlats till insulinproducerande celler har forskare lyckats bota diabetes hos möss.

💉 Humana stamceller botar diabetes hos möss

Forskare vid Washington University School of Medicine i St. Louis har visat att det Àr möjligt att anvÀnda pluripotenta humana stamceller för att bota diabetes hos möss pÄ bara nÄgra veckor. Behandlingen höll mössens blodsockernivÄer under kontroll i Ätminstone nio mÄnader, i vissa fall upp till ett Är.

Stamceller kallas de celler som har förmÄgan att ge upphov till fler celler, det innebÀr att de delar sig och utvecklas till nya celler. Pluripotenta stamceller kan bilda alla celltyper som finns i en mÀnniska.

Studien som nyligen publicerades i Nature Biotechnology bygger pÄ tidigare forskning av samma forskargrupp. De har anvÀnt humana pluripotenta stamceller för att skapa betaceller, som Àr den celltyp som utsöndrar hormonet insulin som kontrollerar kroppens blodsockernivÄer.

Mössen i studien hade mycket höga blodsockernivÄer, upp emot 500 mg/ml, vilket motsvarar ca 28 mmol/l. Det hÀr Àr nivÄer som kan vara dödliga för en mÀnniska. NÀr mössen fÄtt de insulinutsöndrande cellerna inplanterade sÄ Ätergick deras blodsockernivÄer till normala vÀrden och höll sig sÄ i flera mÄnader.

Forskarteamet har utvecklat en helt ny teknik som mer effektivt omvandlar pluripotenta stamceller till insulinproducerande betaceller. Ett vanligt problem nĂ€r man omvandlar stamceller till andra celler Ă€r att man dĂ„ Ă€ven producerar andra typer av celler som man inte behöver. Med den nya tekniken har forskarteamet lyckats skapa fĂ€rre ”off target celler” samt fler och mer vĂ€lfungerande betaceller.

Forskarna betonar dock att det ÄterstÄr mycket forskning innan metoden förhoppningsvis kan anvÀndas för att behandla mÀnniskor med diabetes.


Faktaruta: Diabetes typ 1 och 2

Typ 1- och typ 2-diabetes Àr tvÄ olika sjukdomar som har högt blodsocker som gemensam nÀmnare. Vid typ 1-diabetes, som Àr en autoimmun sjukdom, slutar kroppen att bilda insulin. Av okÀnd anledning angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Vid typ 2-diabetes bildar kroppen fortfarande insulin men det kan finnas ett insulinmotstÄnd som gör att insulinmÀngden inte rÀcker till.  

KĂ€lla: https://www.diabetes.se/diabetes/lar-om-diabetes/


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.