Miljö

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🍎 Inget kött i IKEAs nya ”köttbullar” – men smaken Ă€r densamma

IKEAs vÀxtbaserade bullar har bara fyra procent sÄ stort koldioxidavtryck som den ursprungliga köttbullen, men kostar lika mycket och smakar i princip identiskt.

🍎 Inget kött i IKEAs nya ”köttbullar” – men smaken Ă€r densamma

Varje Är sÀljer IKEA över en miljard köttbullar pÄ sina restauranger i varuhusen. Nu hoppas den svenska möbeljÀtten att de kan övertyga fler kunder att vÀlja en vÀxtbaserad variant istÀllet.

– FörestĂ€ll dig om vi kunde fĂ„ nĂ„gra av vĂ„ra mĂ„nga köttbulleĂ€lskare att vĂ€lja den vĂ€xtbaserade varianten istĂ€llet. Om vi ​​skulle omvandla ungefĂ€r 20 procent av vĂ„r köttbullsförsĂ€ljning till vĂ€xtbullar skulle det innebĂ€ra cirka 8 procent minskning av vĂ„rt klimatavtryck för livsmedelsföretaget pĂ„ IKEA, sĂ€ger Sharla Halvorson, hĂ€lso- och hĂ„llbarhetschef för IKEA livsmedelsföretag globalt i ett pressmeddelande.

Foto: IKEA

I augusti lanseras en ny vĂ€xtbaserad ”köttbulle” i europeiska varuhus och en mĂ„nad senare i de amerikanska.

Företaget började experimentera med vÀxtbaserade bullar redan 2014. Men det nya receptet, som görs av en blandning av gult Àrtprotein, havre, potatis, lök och Àpplen, ser ut och smakar mer som den traditionella versionen av nötkött och flÀsk.

– NĂ€r vi utvecklat den hĂ€r bullen har vĂ„rt huvudmĂ„l varit att Ă„terskapa en köttliknande smak och konsistens, bara med hjĂ€lp av vĂ€xtbaserade ingredienser. Vi har testat olika ingredienser och metoder och vi Ă€r mycket nöjda med de slutliga resultaten, sĂ€ger Alexander Magnusson, kock och projektledare pĂ„ IKEA mat.

Foto: IKEA

Priset för den nya bullen Àr ocksÄ exakt detsamma men en stor skillnad Àr vilket avtryck som görs pÄ miljö och klimat, den vÀxtbaserade bullen har bara fyra procent sÄ stort koldioxidavtryck som köttbullen.

⁉ Warp News drivs av en icke vinstdrivande stiftelse. Vill du stötta vĂ„rt arbete med att sprida faktabaserad optimism och fĂ„ tillgĂ„ng till mer av det vi gör? LĂ€s mer om hur du blir medlem!

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.