Health Tech

Vi flyttar! Vår nya sida med faktabaserad optimism hittar du på warpnews.se

❤️ Konstgjord dvala ger läkarna timmar istället för minuter att rädda de som fått hjärtstillestånd

Läkare vid University of Maryland School of Medicine har börjat testa metoden på patienter som kommer in med svåra skott-och knivskador och som fått hjärtstillestånd.

❤️ Konstgjord dvala ger läkarna timmar istället för minuter att rädda de som fått hjärtstillestånd

När hjärtat slutar att pumpa blod får hjärnan inte tillräckligt med syre och efter fem minuter utan syre får du permanenta hjärnskador. Men nu har läkare lyckats sakta ner de kemiska reaktionerna i kroppens celler så att hjärnan klarar sig flera timmar utan syre.

Det är läkare vid University of Maryland School of Medicine som börjat testa metoden på patienter som kommer in med svåra skott-och knivskador och som fått hjärtstillestånd. Metoden bygger på att pumpa in en iskall saltlösning i patientens blodådror.

Det sänker kroppstemperaturen till 10–15 grader, vilket ”fryser” de kemiska reaktionerna i kroppen. Kirurgerna har sedan två timmar på sig att reparera skadorna innan patienten måste börja värmas upp. Så istället för att desperat göra vad som kan utföras på fem minuter får läkarna ett par timmar på sig att ta hand om skadorna.

Läkarna har redan börjat använda metoden i ett forskningsprojekt. Projektet ska vara klart i slutet av 2020 och då får vi mer information om hur många liv som kunnat räddas med den konstgjorda dvalan.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

När du blir medlem får du full tillgång till alla våra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela världen.

Du har loggat in på Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgång till Warp News
Välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Ditt konto är aktivt och du har full tillgång till allt innehåll.
Ditt konto är uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.