HĂ€lsa

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

đŸ©ž Konstgjorda röda blodkroppar kan öppna dörren för nya cancer-behandlingar

Till skillnad frÄn den naturliga varianten kan konstgjorda röda blodkroppar leverera olika Àmnen till kroppen. Det öppnar flera möjligheter inom medicinen, till exempel nÀr det gÀller cancerbehandling.

đŸ©ž Konstgjorda röda blodkroppar kan öppna dörren för nya cancer-behandlingar

De röda blodkropparna Àr celler som Àr livsviktiga för att transportera ut syre frÄn lungorna till kroppens olika organ. De Àr ocksÄ mycket flexibla och kan Àndra sin form för att passera genom smÄ kapillÀrer och sedan Äterta sin ursprungliga form.

Att skapa celler som kan hÀrma naturliga egenskaper har lÀnge varit nÄgot av en helig graal inom materialvetenskapen.  I en artikel publicerad av ACS, American Chemical Society, beskriver en grupp forskare frÄn University of New Mexico hur de med hjÀlp av kiseldioxid lyckats bygga röda blodceller av lager pÄ lager av polymerer, det vill sÀga lÄnga organiska kedjemolekyler.

De konstgjorda röda blodkropparna klarar av att leverera syre lika bra som sina naturliga kusiner och har Àven samma formbarhet. Men dÀrutöver kan de transportera medicin eller magnetiska nanopartiklar vidare ut i kroppen. De har Àven egenskaper som anvÀndas för att upptÀcka gifter i blodet.

Fler studier behövs för att utforska de framtida möjligheterna, men forskargruppen skriver att de ser framför sig ”ett brett utbud av potentiella applikationer.”

Bild: Pixabay via Creative Commons


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.