Transporter

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🚗 5G-bildĂ€ck varnar andra bilar för vattenplaning och halka

Om Pirellis Cyber Tyre upptÀcker att det fÄr problem med vÀggreppet skickar det den informationen vidare till alla andra bilar i nÀrheten.

🚗 5G-bildĂ€ck varnar andra bilar för vattenplaning och halka

KTH och Ericsson hjÀlper Pirelli att utveckla ett 5G-bildÀck som kan varna andra bilar för vattenplaning och halka, rapporterar IEEE.

DÀcket innehÄller sensorer som samlar in information om vÀglaget. Börjar dÀcket tappa greppet, pÄ grund av exempelvis vattenplaning, slÄr sensorn larm och bilen kan automatiskt vidta rÀtt ÄtgÀrder.

Men Pirelli nöjer sig inte med det. Företaget har nu med hjÀlp av bland andra KTH och Ericsson satt in en 5G-krets i dÀcket. Tanken Àr att 5G ska ger bilar möjlighet att kommunicera med varandra i realtid pÄ vÀgarna.

Om en bil med Pirellis Cyber Tyre upptÀcker att det fÄr problem med vÀggreppet skickar det den informationen vidare till alla andra bilar i nÀrheten. Efterföljande bilar fÄr dÄ nÄgon sekund extra pÄ sig att sakta ner. Mötande bilar vet dÄ dessutom att de Àr pÄ vÀg att möta en bil som kan fÄ sladd.

För att det hÀr ska fungera krÀvs förstÄs att bilarna Àr uppkopplade till 5G och det lÀr dröja ett tag Àn. Men Cyber Tyre Àr ett exempel pÄ hur 5G kan ge oss helt nya tillÀmpningar i framtiden.

Illustration: Pirelli

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.