Innovation

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🎏 Svenska tomater – Ă„ret om

En idé om att odla regnbÄgslax och tomater i ett naturligt kretslopp har idag lett till att ett företag i HÀrnösand Àr störst i Europa pÄ kretsloppsodling.

🎏  Svenska tomater – Ă„ret om

Pecka NygÄrd upptÀckte för mÄnga Är sedan ett naturligt kretslopp dÀr fisk och grönsaker kan samverka nÀr de odlas. Idén har vuxit till att bli Europas största kretsloppsodling. PÄ köpet kan HÀrnösand leverera biff- och cocktailtomater Äret om.

Fisken göder vattnet, vÀxterna renar vattnet. Vi köper nÀrodlade tomater och regnbÄge.

Pecka NygĂ„rd var 62 nĂ€r han fick idĂ©n till en kretsloppsodling som han tyckte hade framtiden för sig. Mottagandet han fick Ă€r klassisk: “Det dĂ€r Ă€r nog bra, men
.” (vĂ€lj invĂ€ndning). Pecka gav sig inte, utan fortsatte med sitt projekt att odla fisk och tomater i ett sitt naturliga kretslopp.

Pecka var nÀra pÄ att tröttna helt, men kom för sju, Ätta Är sedan i kontakt med Hugo Wikström. Mötet gav ny energi till projektet och man bildade en ekonomisk förening. Idag, 2020, sysselsÀtter Peckas Naturodlingar 32 personer med olika nationell bakgrund.

TvÄ vÀxthus producerar idag upp till 500 ton tomater och 60 ton fisk per Är. Idén hade som sagt framtiden för sig (video). Tidningen Land har nyss uppmÀrksammata företaget.

Lösningen bygger pÄ nÄgot som gÄr under benÀmningen akvaponi: fiskar gödslar vÀxter; vÀxterna renar i sin tur vattnet, som gÄr tillbaka till fiskarna. Repeat. Enkelt, kÀre Watson!

Pecka, idag 82, funderar pĂ„ att gĂ„ i pension snart, men kommer fortfarande med mĂ„nga bra idĂ©er. Är Pecka verkligen gjord för pension?

Peckas Tomater och RegnbĂ„ge - bolaget har 2 700 aktieĂ€gare. Det Ă€r börsnoterat pĂ„ Nordic SME och berĂ€knar i Ă„r omsĂ€tta ca. SEK 10 miljoner. År 2021 siktar man pĂ„ SEK 35 miljoner - ett nytt vĂ€xthus och enormt intresse för svenska tomater ska göra det möjligt.

SÄ smÄningom vill man exportera system till företag i andra lÀnder. Tidningen Land har uppmÀrksammat företaget. FortsÀttning följer!

Det Àr aldrig för sent att utveckla en bra idé. Kanske det Àr för tidigt att lÀmna en idé man tror pÄ? Historien vimlar av bra idéer som kommit vidare pÄ de mest spektatkulÀra sÀtt.

LĂ„t framtiden komma fortare.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.