HĂ€lsa

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🩠 Malaria "stoppas helt" av mikrob

Forskare har upptÀckt en mikrob som helt skyddar myggor frÄn att infekteras med malaria. Genombrottet har potential att rÀdda hundratusentals liv varje Är.

🩠 Malaria "stoppas helt" av mikrob

Malaria Àr, fortfarande, en av de mest dödliga sjukdomarna i vÀrlden. Varje Är dör över 400000 mÀnniskor pÄ grund av den. De allra flesta som dör Àr barn under fem Är.

Sjukdomen sprids via myggor som för över parasiter till mÀnniskan nÀr de sticker. Malaria finns i mÄnga lÀnder i Asien, Sydamerika och Afrika. Risken att bli smittad Àr störst i Afrika.

Det har gjorts enorma framsteg i kampen mot malaria. Sedan Är 2000 har antalet döda ungefÀr halverats. Det hÀr har skett frÀmst genom enkla medel som att anvÀnda sÀngnÀt och insektsspray. Men minskningen har bromsat in de senaste Ären och nya  metoder behövs.

En metod Àr att skydda myggorna frÄn att bli infekterade med den parasit som orsakar malaria och det Àr hÀr det nu gjorts ett stort genombrott.

Ett forskarteam som arbetar i Kenya och Storbritannien har upptÀckt en mikrob som helt och hÄllet skyddar myggan frÄn att bli infekterad med malaria. Enligt forskarna har upptÀckten "enorm potential" att kontrollera sjukdomen.

Forskarna undersöker nu möjligheten att slÀppa myggor, som har mikroben i sig, i det vilda eller anvÀnda sporer för att begrÀnsa sjukdomen.

Microsporidia MB Àr namnet pÄ mikroben som kan blockera malaria-parasiten och den upptÀcktes nÀr myggor studerades vid Viktoria-sjön i Kenya. Den lever i tarmar och genitalier pÄ insekter.

Forskarna kunde via experiment visa att inte en enda mygga de hittat som bar pÄ mikroben ocksÄ bar pÄ malaria-parasiten. En studie har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.