Energi

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

đŸŒŠđŸ’šâ˜€ïž Ny plattform som gör förnybar energi mer tillgĂ€nglig testas utanför Greklands kust

Energi alstras allt oftare till havs. Vanligast Àr vindkraftverk utanför kusterna men Àven vÄgenergi Àr pÄ uppgÄng. Nu till sommaren testas den första plattformen som integrerar vÄg-, vind- och solkraft i en lösning.

đŸŒŠđŸ’šâ˜€ïž Ny plattform som gör förnybar energi mer tillgĂ€nglig testas utanför Greklands kust

Det tyska företaget SINN Power har sedan 2015 levererat lösningar för att alstra energi frÄn vÄgkraft. Nu tar de nÀsta steg och med start senare i sommar kommer de att testa en plattform utanför Greklands kust som inte bara anvÀnder vÄgkraft för att alstra energi, utan kombinerar detta med solpaneler och vindkraftverk. Lösningen Àr dessutom modulÀr och kan anpassas efter olika förutsÀttningar och behov pÄ ett enkelt och kostnadseffektivt sÀtt. Plattformen Àr dessutom flytande och behöver dÀrför inte kostsam förankring i havsbottnen.

"ModulÀrt tÀnkande har varit en del av vÄr affÀrsidé sen vi började utforma marina tekniker, nÄgot som möjliggör flexibilitet och en större bredd i applikationerna" sÀger Dr. Phillip Sinn, VD pÄ SINN Power.

Med hjÀlp av den modulÀra plattformen kan energibehovet lösas för exempelvis turistöar men den kan ocksÄ komplettera vindkraftparker runt kusterna pÄ andra stÀllen. Genom att den flyter blir det möjligt att placera den pÄ platser dÀr exempelvis vindkraftparker inte Àr lÀmpliga eller möjliga att bygga. Plattformen klarar att stÄ emot vÄgor upp till sex meters höjd.

Plattformarna kommer Àven att ha sensorer som skickar data till servicecenter i land. Genom analys av data kan serviceplaner anpassas för varje enskild plattform och det gÄr att förutse problem och ÄtgÀrda dem innan nÄgot pÄ plattformen gÄr sönder.

Varje enhet kommer att ha fyra vÄgkraftverk som alstrar ström utifrÄn vÄgornas intensitet i omrÄdet. Beroende pÄ klimat och vÀderförhÄllanden kan dessa kompletteras med solpaneler med upp till 20 kW effekt samt vindkraftverk pÄ upp till 6 kW.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.